Hajdan

2022.03.07. 12:30

Tizenhárom éves csellóvirtuóz lépett fel Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna megyéből.

Összeállította: Szeri Árpád

Színpadra lépett a bátai csapat csaknem valamennyi tagja Fotó: TN

60 ÉVE „a rendkívül heves szélrohamokkal eső hó járhatatlanná tette szinte Tolna megye valamennyi közútját. A közúti üzemi vállalat soha nem látott apparátussal vonult a veszélyeztetett helyekre és harminc gépkocsit mentettek ki a hóakadályból.” 

60 ÉVE a 13 éves, ifjú és kiemelkedő tehetségű csellista, Perényi Miklós lépett fel Szekszárdon, a volt megyeháza nagytermében. A ma 74 éves Perényi Miklós immár a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, érdemes és kiváló művész. 

60 ÉVE a Megyei Asztalitenisz Szövetség 1962. évi egyéni ifjúsági és felnőttbajnokságán a nőknél Kiss Klára (Dombóvár), a férfiaknál Sáth Sándor (Tolnai Szpartakusz) szerezte meg az első helyezést. 

50 ÉVE „a megye minden üzemében, intézményénél megemlékeztek a 62. nőnapról, köszöntötték a lányokat és az asszonyokat. Március 8. ragyogó napsütéssel üdvözölte a munkába menő nőket, akik megszépülve, tavasziasan és ünnepi hangulatban mentek az utcákon.” 

50 ÉVE „a bonyhádi volt pénzügyőr laktanyát szociális és művelődési rendeltetésű intézménnyé alakíttatta át a községi tanács. Az öregeknek, a nyugdíjasoknak ebédet, pihenést, társas életet és szórakozási lehetőségeket nyújtó napközi otthont rendeztek be.” 

50 ÉVE Brazília trópusi őserdeinek állatvilágáról tartott ismeretterjesztő előadást Tolna megyében – Bátaszéken, Dunaföldváron, Pakson és Szekszárdon – Molnár Gábor író. Amazónia vándora 1927-ben a Bölcske melletti Andráspusztán volt gazdatiszt. 

35 ÉVE tizenöt kubai lány tanulta a szövő szakmát a Pamuttextilművek tolnai gyárában. „Az első időben sokat sírtak, de ma már befogadta őket a nagyközség, családok tekintik őket tiszteletbeli tagjuknak. A tolnai fiúk pedig már törik a spanyolt.” 

35 ÉVE a Tolnai Gemenc Ipari Szövetkezet üzemcsarnokában már a nyári szezon jegyében készültek a nyugágyak. „A közkedvelt csíkos huzatú nyugágyból idén 8-10 millió forint értékben kívánnak külföldre küldeni.” 

35 ÉVE figyelemre méltó újdonságot jelentett, hogy „a döbröközi Zöld Mező TSZ műszaki ágazatában Commodore C-64 gépekkel végzik az adatfeldolgozást. Saját programmal lehetőség nyílik arra, hogy naprakészen figyeljék a gépenkénti javítási óraszámot, az anyag- és alkatrész-felhasználást.” 

25 ÉVE „tíz tolnai és baranyai település képviseletében jelentek meg polgármesterek Bonyhádon. Ófalu, Véménd, Erdősmecske, Feked, Szebény, Somberek, Palotabozsok, Mecseknádasd, Görcsönydoboka és Bonyhád vezetői úgy határoztak: Ófalu központtal környezetvédelmi szervezetet alakítanak.” 

25 ÉVE megyénk 1996-os évének legjobb sportolóit köszöntötték Szekszárdon, a BM-klubban. Az ünnepélyes díjkiosztón 22 sportág 37 képviselőjét jutalmazták. 

25 ÉVE megalakulásának fél évszázados évfordulóját ünnepelte a a Bátai Népi Együttes. „A község apraja-nagyja ott szorongott a mintegy félezer személyt befogadni képes községi művelődési házban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában