Fizikaverseny

2022.04.25. 09:30

Indokolt lenne jódtablettát szedni? Figyelem, ne ijedjen meg!

Az orosz–ukrán háború felröppentette azt a hírt is, mely szerint Csernobil környékén megnövekedett a dózisintenzitás. Vajon miért rendelik el a sugárvédelem elleni jódtabletta szedését az atomerőműben bekövetkező baleset esetén, illetve indokolt lenne-e jódtablettát szedni az első mondatban említett esetben? Figyelem, ne ijedjen meg senki!

Sz. Á.

Az Apáczai gimnázium csapata. Fotó: Molnár Gyula

A fenti példa mint elvi eshetőség szerepelt a XXV. Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjében, a megoldandó feladatok között. A múlt pénteken kezdődő és vasárnap záruló, több kiegészítő programmal egybekötött megmérettetés helyszínét Paks, az Energetikai Technikum és Kollégium biztosította.

 A rendezvény tekintélyét bizonyítja, hogy más jeles személyiségek mellett megjelent érdeklődőként Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, valamint dr. Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója is. Dr. Sükösd Csaba, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technika Tanszékének tanára, a versenybizottság elnöke lapunknak elmondta, hogy mindig igyekeznek aktualitásokat is beilleszteni a kérdések közé. 

Ez alkalommal – a járványveszély miatt két év kihagyás után – végre ismét jelenléti módon zajlott le a tudáspróba, amin az ország különböző iskoláiból két korosztályban összesen harminc fiatal mérkőzött meg egymással. 

A végső összesítésben a 9-10. osztályosok mezőnyében az első helyezést Bencz Benedek, a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium tanulója szerezte meg, mögötte másodikként Gulyás Kristóf (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged), harmadikként Klement Tamás (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs) végzett. A 11-12. osztályosok kategóriájában Toronyi András, szintén a budapesti Baár–Madas Református Gimnázium diákja állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Az ezüstérmet holtversenyben Dóra Márton (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) és Bóné Márton (Piarista Gimnázium, Budapest) vehette át. 

A Szilárd Leó Tanári Delfin-díjat Zsigri Ferenc, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium tanára, a Marx György Vándordíjat, mint a pontversenyben élen végző intézmény, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában