Forgalomszabályozás

2022.05.16. 10:20

A fórumon a közlekedés volt a téma, vitát okozott

Olyan helyi közúti forgalomszabályozást valószínűleg nem lehet kitalálni, ami minden érintettnek tetszik. A döntéshozóknak a közlekedési rendszer egészének a megfelelő működését kell célul kitűzni. Így is összefoglalhatóak a tolnai forgalomszabályozással kapcsolatos lakossági fórumon elhangzottak.

S. K.

Fotó: Shutterstock

A forgalomszabályozás felülvizsgálata 2019-ben kezdődött Tolnán. A változtatásokat 2020 augusztus végétől, több lépcsőben vezették be. A mostani fórumon a lakossági visszajelzésekre voltak kíváncsiak a döntéshozók. A hozzájuk eljutó véleményeket, javaslatokat összegezni fogja a témával megbízott munkacsoport, majd a képviselő-testület dönt az esetleges korrekciókról. 

Az intézkedések legjelentősebb csomagja számos utca egyirányúsítása volt. Nem meglepő módon a mostani fórumon is a legtöbb – szinte kizárólag negatív – lakossági észrevétel is e témában érkezett. Az egyirányúsítás alapvető célja, hogy a kétirányú közlekedéshez túl keskeny utcákon a gépjárműveknek – szembe forgalom esetén – ne kelljen letérniük az úttestről, így kímélve az utakat, a padkákat (valamint a járművek futóművét). Az egyirányúsított utcákban élők számára azonban ez kényelmetlenséget jelenthet, mind a kerékpáros, mind a gépjárművel történő közlekedést illetően. 

Ezekre a jelzésekre úgy reagáltak a jelen levő képviselők, hogy megértik a panaszokat, de elsősorban a város egészének érdekeit kell szem előtt tartaniuk. A mintegy másfél órás fórumon számos, a helyi közlekedéssel kapcsolatos vitatott téma szóba került. Abban viszont egyetértés mutatkozott a résztvevők között, hogy ha mindenki betartaná – elsősorban a sebességre és a parkolásra vonatkozó – a szabályokat, az jelentősen javítaná a közlekedési helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában