Koronavírus

2022.05.11. 17:30

A mutálódó vírus gyengül, de nem lesz veszélytelen

Közel két és fél éve küzd a világ a koronavírus okozta járvánnyal. Helyzetértékelést kértünk egy falusi és egy városi orvostól most, az ötödik hullám vége felé járva.

Wessely Gábor

Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos (Fotó: W. G.)

A koronavírus-járvány ötödik hullámának leszálló ágában járunk. Egy falusi és egy városi orvostól kértünk összegzést, vissza- és előretekintést. Az 1300 lakosú Sióagárd családorvosa, dr. Horváth Erika keményen végigdolgozta a covidos éveket. Az első hullám idején ebben a faluban alig volt megbetegedés – idézi fel az eseményeket. – A második járványhullám során viszont sok betegünk és három halottunk is volt. 

Tavaly év elejétől kezdtünk oltani, s a harmadik hullám megérkezésekor azt tapasztaltuk, hogy ha el is kapták a betegséget az oltott emberek, sokkal enyhébb tünetekkel vészelték át a bajt. A 4. hullám sajnos megint követelt három áldozatot Sióagárdon, de ők oltatlanok voltak. Elzárkóztak, nem kérték a vakcinát. A jelenlegi helyzetről azt mondja a doktornő, hogy a vírusmutánsok egyre gyengébbek. A mostani változat viszonylag enyhe tüneteket idéz elő: néhány napos lázat, szaglásvesztést. 

– Folyamatosan tesztelek a rendelőben – mondja –, de nem minden felső légúti betegséggel érkezőt, csak azt, aki Covid-gyanús. Már nem a népegészségügytől kap határozatot a páciens, hanem a háziorvos intézkedik. A karantén alapesetben hétnapos, és három panaszmentes nap után oldható fel. Az oltott családtag nem kerül karanténba, az oltatlan számára ötnapos karantén az előírás, ha panaszmentes. Nyilván, ha megbetegszik, akkor változik a helyzet. 

Dr. Horváth Erika sióagárdi háziorvos (A szerző fotója)

A 32 ezer lakosú Szekszárdon 14 felnőtt háziorvosi körzet működik. A 8. számúban rendel dr. Schranz Róbert. – A tapasztalat mindenütt ugyanaz – hangsúlyozza –, a halottak túlnyomó többsége oltatlan volt. A város egészére vonatkozó publikált adat nincs, de körzetenként 5-6 Covid miatt elhunytról beszélhetünk. Vírusos tüdőgyulladás, légzéselégtelenség, illetve ezek szövődményei a halál­okok. S akiknek már eleve vannak más betegségeik, fokozottan veszélyeztetettek. 

Megerősíti a szekszárdi orvos is, hogy a mutálódás során gyengül a kórokozó. Ám alábecsülni nem kell, mert korántsem veszélytelen. – Nagy az esély arra – mutat rá –, hogy egy influenzaszerű, vissza-visszatérő betegséggel lesz dolgunk a jövőben. Hatalmas pusztítást remélhetőleg már nem végez, de ne felejtsük el, hogy az influenzának is vannak áldozatai! 

A 116 éves beteg

Dr. Barna Györgyi tolnai gyermekorvos praxisában a legfiatalabb koronavírusos beteg három hónapos volt. Szépen felgyógyult. Nem tudhatjuk, hogy ez országos vagy világviszonylatban mekkora kuriózum; vélhetően sokkal fiatalabb covidosok nemigen akadtak. 
Azt viszont pontosan tudjuk, hogy ki volt a föld legkoro­sabb betege e járvány során. Több fórumon olvasható, hogy a jelenlegi legidősebb ember, André nővér, a 118 éves francia apáca, 116 évesen fertőződött meg, és éppen a 117. szülinapjára vált panaszmentessé. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában