Nemzetpolitika

2022.05.21. 15:38

Közösségi házakat avatott a Felvidéken Potápi Árpád János

A magyar nemzet egységesítését és erősítését szolgáló beruházások fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Gömörpéterfalán és Kalondán tett látogatása során, ahol közösségi házak ünnepélyes átadóján vett részt.

V. B.

Potápi Árpád János adta át a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házat (Fotó: A szerző felvétele)

Potápi Árpád János adta át a gömörpéterfalai Magyar Közösségi Házat (Fotó: A szerző felvétele)

Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta, hogy Gömörpéterfalán magyar közösségi házat adott át, amelyet a Felföldi Dalia Szövetség szervezete kapott. Hozzátette, hogy a felújításhoz a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közel 50 millió forinttal járult hozzá, azonban a felújításban a helyiek is részt vettek, egyebek között pénzzel, munkával és energiával is. Az államtitkár kiemelte az ilyen vállalkozások fontosságát, és leszögezte: immár 2010 óta folyik a közösségek építése Kárpát-medence-szerte.

– Ezek a beruházások egységesítik és erősítik a magyar nemzetet” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az átadón az előadók és a vendégek között délvidéki és erdélyi magyarok is részt vettek. A házban kap helyet a Felföldi Dalia Szövetség évtizedes múltra visszatekintő Kutatási Központja és annak adattára, amely egyebek között egy több mint 2000 kötetes szakkönyvtárból áll. Az épület területén több mesterséget is kiszolgáló kézművesműhelyt alakítottak ki. A Magyar Közösségi Ház területén található pajta a felújítási munkálatok után a harcművészeti iskola képzéseinek, táncházak, kiállítások, kisebb koncertek, előadások, pajtaszínházak helyszínéül szolgál majd. Ezt a beruházást 2021-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság további 15 millió forint egyedi támogatással segítette.

Kalondán a Papp Sándor vezette Pro Kalondiensis Polgári Társulás által létrehozott Palóc Közösségi Ház felújításához az államtitkárság 44 millió forint támogatást nyújtott – mondta Potápi Árpád János. Az épület két helyiségében néprajzi múzeum működik, a hátsó részben található a 80 főt befogadó közösségi terem, a kiszolgáló konyha, az irodahelyiség és a vizesblokk, az emeleten pedig szálláshelyeket alakítottak ki.

Az államtitkár köszönetet mondott a felvidéki magyaroknak a 2022-es országgyűlési választásokon elért sikerért is. Rámutatott arra, hogy jóllehet az itt élő magyarok döntő többsége nem rendelkezik magyar állampolgársággal, ám a testvértelepüléseken, valamint barátaikon és ismerőseiken, illetve rokonaikon keresztül sok támogatást nyújtottak, és sokan Magyarországra is elmentek mozgósítani.

Potápi Árpád János felvidéki útjáról készült kisfilmet ide kattintva tekintheti meg.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában