A XIII. Országos Siller Fesztiválra öt országból érkeztek borok

2022.06.06. 12:58

A száz legjobb nedűvel koccinthatott a közönség

Nemcsak belföldről, hanem a határokon túlról, így Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból és Németországból is érkeztek minták az immár XIII. Országos Siller Fesztiválra. A Pakson pénteken és szombaton tartott rendezvény a helyi önkormányzat és a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete összefogásával valósult meg.

Sz. Á.

A száz legjobb nedűvel koccinthatott a közönség (Fotó: M. Gy.)

A járványveszély miatt két év kihagyással fogadta újra a Siller Fesztivál a bortermelőket, valamint mindazon vendégeket, akik a kísérő programokra is kíváncsiak voltak, gyakorta egy-egy pohár finom nedű kóstolgatása mellett. A megnyitó helyszínén, a Sárgödör téren felhúzott nagysátorban Szántó Zoltán és Leber Ferenc, a két alpolgármester – utóbbi vezető egyúttal az egyesület elnökeként is – köszöntötte a közönséget. Ez alkalommal a zsűri nem kevesebb, mint százhatvanegy mintát vizsgált – ízlelt – meg. 

A minták hetvennégy termőhelyről érkeztek, a nevező borászok száma százharmincöt volt. A borokat húsz pontos bírálati rendszerben, hét bizottságban közel hatvan szakavatott borbíró bírálta el. A kiélezett versenyben felelősségteljes munka hárult a bíráló csúcsbizottságra is. A három tagú grémiumot Módos Ernő, az Alisca Borrend nagymestere, dr. Pásti György egyetemi docens, a Magyar Bor Akadémia tagja és dr. Varga Zsuzsanna egyetemi docens, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti tanszékének vezetője, a Szőlészeti– és borászati intézet igazgatóhelyettese alkotta. 

Dr. Varga Zsuzsanna lapunknak elmondta, hogy első alkalommal járt a paksi fesztiválon és nagyon kellemes élményekkel gyarapodott. – Bár a 2021-es évjáratra általában a savasság jellemző, ezzel együtt is elégedett voltam a sillerek minőségével, kiegyenlített volt a mezőny – közölte. – Egyébként a siller, mint olyan, a második világháború után a ritkábban készített borok közé került, termelése visszaesett. Ezért is örvendetes, hogy Paks felkarolta ezt a bor fajtát. Maga a fesztivál pedig felülmúlta várakozásomat, nyugtáztam, hogy a szervezők nagyon felkészültek a vendégek fogadására. A közönség a kulturált borfogyasztás zászlós rendezvényének lehetett tanúja és részese.

A végső döntés alapján az ország legjobb sillere díját a bölcskei Keresztes Vince vehette át. Az üde, gyümölcsös ízű, cseresznyepiros bor tiszta hungarikum, rácfekete, kékfrankos és turán szőlőfajták házasításával készült. A Keresztes névvel egyébként rendre találkozhat a paksi fesztivál közönsége. A bölcskei borász családban már a felmenők, a nagyszülők is kiváló sillert készítettek, a hagyomány pedig kötelez. A legjobb paksi sillert Kovács Mihály készítette. A Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének főpohárnokának bora kékfrankos, merlot, olaszrizling és othello szőlőt tartalmaz, gyümölcs illatú, tele van egészséget őrző ásványokkal.

– A Sánchegy földje, a Duna, valamint a Nap, ennek a hármasnak a szerelméből származik ez a siller – festett fel egy költői képet Kovács Mihály. – Kiválóan illik hosszú beszélgetésekhez, a paksi halászléhez és a lánykéréshez. Mindent összegezve, harminc bor oklevélben, harminchét bronz elismerésben, hetvenegy ezüstben, huszonhárom pedig aranyéremben részesült. A száz legjobb nedűt egyébként a közönség is megkóstolhatta. Ezzel azonban még távolról sem zárult a fesztivál, hiszen a szakácsművészet helyi jelesei is bizonyíthatták tudásukat a sillerhez illő ételek főzőversenyén. 

Ezen a megmérettetésen a Paksi Reform Főzőklub borjúpaprikása bizonyult a legjobbnak. A finomságot – aminek lényege Vass Jánosné klubelnök szerint az, hogy minél kevesebb fűszer mellett érvényesüljenek az eredeti ízek – kapros zsemlegombóccal együtt kóstolhatták meg az ínyencek. Akik a gasztronómiai élményt tetézhették azzal a sajtos túrós pogácsával, ami Adorján Mihály és Zsobrák Gyöngyi keze munkájának köszönhetően lett első a pogácsa sütő versenyen.

– Tizenhat évvel ezelőtt indítottuk útjára ezt a rendezvényt – nyilatkozott lapunknak Polgár Zoltán, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének örökös, tiszteletbeli alelnöke, a fesztivál ötletgazdája. – A 2005-ös, még nem hivatalos, nulladiknak elnevezett összejövetelen mindössze ötvenhárom sillert bíráltunk el. Most százhatvanegyet, ebből is látszik az előrelépés mértéke. Sokat köszönhetünk az önkormányzatnak, az onnan érkező anyagi támogatásnak. 

A siker érdekében ez alkalommal negyvennégyen áldozták fel szabad idejüket, ennyien dolgoztak a két nap idején, őket is köszönet illeti. Úgy tapasztaltam, hogy szép számmal jöttek hozzánk és mindenki jól érezte magát. Ennek nagyon örülök, mert lokálpatrióta vagyok és ezzel a fesztivállal is öregbíthetjük Paks jó hírét.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában