Váralján kezdte pedagógusi pályafutását, Kakasdon házasodott

2022.06.07. 14:00

Csak tiszta népzenei forrásból merít az alapító

Az alapító atya Váralján kezdte pedagógusi pályafutását. A Sükösdi Népdalkör vezetőjeként érkezett az ötös körös találkozóra. Tolna megye székhelyéhez is erős szál köti.

Szeri Árpád

A váraljai találkozón Sziebert Éva, a település polgármestere is köszöntötte dr. Cseh Bélát (Beküldött fotó)

Negyedszázada zeng az ének az úgynevezett ötös körös dalostalálkozón. Az évente visszatérő rendezvényt dr. Cseh Béla pedagógus indította útjára. Legutóbb Váralja, a helyi Hagyományőrző Egyesület Népdalköre fogadta négy vendégét, úgy mint az Érsekhalmi Hagyományőrző Népdalkört, a Keceli Kéknefelejcs Népdalkört, a Sükösdi Népdalkört és a Tázlári Rozmaring Asszonykórust. 

A művelődési házban fellépő csapatok száma így tette ki az ötöt. A helyszínen ott volt az alapító atya, az immár 82. életévében járó tanár úr, címzetes iskolaigazgató. Bár Bajáról érkezett, ebben a városban él már régóta, mégis, mintha hazatért volna Váraljára. A festői környezetben, erdők és dombok között megbúvó kistelepüléshez ugyanis személyes szálak és élmények kötik. 

– Itt, Váralján kezdtem pedagógusi pályafutásomat az 1959-es esztendőben – emlékezett vissza ifjonti éveire dr. Cseh Béla. – A falu meghatározta az életemet, de nemcsak a tanítás miatt. Ugyanis itt ismerkedtem meg majdani feleségemmel, aki ugyan nem váraljai, de Tolna megyei, kakasdi származású. Ott házasodtunk össze 1961-ben, azóta együtt vagyunk, immár több mint hatvan éve. 

A fiatal pedagógus annak idején gyakorlatilag mindent tanított a váraljai – akkor még létező – általános iskolában. Mostani látogatása alkalmával találkozott is egyik régi tanítványával, aki arra emlékezett, hogy az orosz nyelv alapjait a tanár úrtól sajátította el. Ezt azonban legfeljebb 1961-ig tehette, hiszen a fiatal pedagógus ekkor – lakáshelyzetének megoldatlansága miatt – a Bonyhád melletti Tabódra költözött, és itt is tanított 1965-ig. 

Majd egy megyehatárral odébb, Bács-Kiskunban, Sükösdön állapodott meg. A tanítói oklevél mellé megszerezte a tanári diplomát is magyar nyelv és irodalom-ének-zene szakon. Tillai Aurél, a későbbi Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zeneszerző tanítványaként még jobban megerősödött benne a népdal iránti elhivatottság. 

Ennek is köszönhető, hogy ötven évvel ezelőtt megalakította a Sükösdi Népdalkört, s mint a bevezetőben írtuk, a kiemelkedő eredményeire joggal büszke kórus a váraljai találkozó részese, jeles szereplője volt. – Az ötös körös mozgalom 1997-ben bontott zászlót – mondta az alapító, aki idén kapta meg a szakma legrangosabb elismerését, a KÓTA-díjat. 

– A cél az volt, és ma is az, hogy a népdalkórusok a fellépések, a közönséggel és a szakmával való találkozások alkalmával minél jobban kiteljesíthessék művészetüket. Nagy öröm számomra, hogy rangot jelent az ötös körbe tartozni. Jubileumi, századik találkozónk egyébként öt évvel ezelőtt éppen Tolna megyében, Cikón volt. 

S van még egy kiváltképp fontos és erős szál, ami ugyancsak Tolna megyébe vezet dr. Cseh Béla bajai – a név végzet: Kodály Zoltán utcai – hajlékából. Kisebbik lánya, dr. Cseh Judit Szekszárdon él és dolgozik. Mint a Balassa János Kórház főorvosa, nemrég vehette át a Magyar Orvosi Kamara területi szervezetének emlékérmét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában