Kegyhely

2022.06.28. 09:20

Különleges búcsút tartottak Bátán

Vasárnap különleges búcsút tartottak Magyarország egyetlen Kegyhelyén, Bátán. A gyönyörű templom az egykori bencés kolostor helyén, a település fölötti dombon helyezkedik el.

Bárány Margit

Fotó: Mártonfai Dénes

Kürtösi Krisztián bátaszéki plébános elmondta, a kegyhely felújítása óta minden évben szigorúan kötött zarándoknaptárt készítenek az év közbeni búcsúk megtervezésére. 

– Minden évben Jézus Szentséges Szívének ünnepéhez kötődően tartjuk meg az idősek és a betegek zarándoklatát. A híveket az ország minden részéről szeretettel várjuk, idén főként a környező településekről, valamint Baranya és Bács-Kiskun megyékből érkeztek zarándokok, de Szegedről is jöttek. Ez az ünnep a kis búcsúk közé tartozik, inkább a helyi közösségek látogatják meg Bátát ilyenkor. Most körülbelül kétszázan jöttek el, de mi ennek is nagyon örültünk. 

A szentmisét Garadnay Balázs, a pécsi Szent István Plébánia plébánosa celebrálta. Szentbeszédében hangsúlyozta Jézus Szent Szívének tiszteletét, a szeretet és az emberi kapcsolatok fontosságát, valamint hogyan tudjuk megújítani a mi emberi érzéseinket és életünket. Szép lelki élményekkel gazdagodtak a jelenlévők. A prédikáció után minden beteget, aki kérte, megerősítettünk a betegek kenetével. Így a teljes búcsú elnyerése mellett egy másik szentséggel is gazdagodtak a zarándokok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában