Vérszívók

2022.06.10. 11:30

Szúnyogháló a legjobb megoldás

Nyáron, amikor sokat vannak a szabadban a gyerekek, komoly gondot jelent a szülőknek a különböző rovar-, különösen a szúnyogcsípések elleni védekezés. Hogy előzzük meg és hogyan enyhítsük a tüneteit, erről kérdeztük dr. Bincsó Éva gyermekorvost.

Gazsó Rita

Védekezés nélkül már-már elviselhetetlenné teszik a szúnyogok a szabadban tartózkodást (Fotó: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi hetek ismétlődő esőzése kedvező hatással van zöld környezetünkre és a mezőgazdasági földekre, ugyanakkor a csapadékos részeken értelemszerűen megnő a szúnyogok száma, amely védekezés nélkül már-már elviselhetetlenné teszi a szabadban tartózkodást. 

A csípőszúnyogok csípése egyrészt kellemetlen, másrészt, ami járványügyi és gazdasági szempontból fontosabb: betegségeket terjeszthet. A szúnyogok által terjesztett fertőzések az embereket és az állatokat is megbetegíthetik – írja a szúnyogok elleni védekezésről szóló tájékoztatójában az Állami Nép­egészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). 

– A fertőzések közül főleg a nyugat-nílusi lázat szokták említeni, de nálunk szerencsére igen ritka az ilyen eset – fogalmazott dr. Bincsó Éva. A gyermekorvos szerint nem kálciummal kell védekezni, azt ajánlja a szülőknek, mindenképpen vigyenek magukkal antiallergikumot. Allergiaellenes szerek tabletta formájában, vény nélkül kaphatók a gyógyszertárban, de a kisebbeknek érdemes a háziorvossal szirupot felíratni. 

Szúnyogban gazdag időszakban mindenképpen tartsunk otthon vagy vigyünk magunkkal utazáskor viszketést csökkentő szereket, amellyel helyileg kezelhetőek a kellemetlen tünetek. Ezek között is vannak gélek és kenőcsök, amit vény nélkül megvehetünk, de olyan cseppek is, amit orvossal kell felíratni. 

A kisgyerekeket különösen megviselik a szúnyogcsípések, kezelni kell ezeket (Fotó: Shutterstock)

Dr. Bincsó Éva úgy véli, különösen gyermekeknél óvakodjunk a bőrre kenhető riasztószerektől. Szerinte legjobb a megelőzés: otthonunkban a legtöbb helyiséget érdemes ellátni szúnyoghálóval, emellett használjunk szúnyogriasztó eszközöket. – Ma már kintre és bentre egyaránt jó minőségű elektronikus riasztókat, illatgyertyákat lehet kapni, de a legfontosabb a környezetünkben időben felszámolni a szúnyoglárvák legkisebb tenyészőhelyeit is. 

Miért viszket?

A szúnyog csípésekor a nyálával számos anyagot juttat szervezetünkbe: fehérjéket, véralvadásgátló, emésztő enzimeket, amelyre szervezetünk allergiás reakcióval válaszol. Jellemző tünetek: viszketés, fájdalom, duzzanat, bőrpír. Ennek mértéke az ember immunrendszerétől és a bejutó anyag mennyiségétől függ. Van, akinél alig észlelhető a csípés, míg másoknál komolyabb viszketés jelentkezik. 

Amit a szúnyogokról érdemes tudni

Hazánkban több mint 50 csípőszúnyog faj honos, közös bennük, hogy a nőstény szúnyogok alkalmanként gerinces állatok vérét szívják. A csípőszúnyogok csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért – írta az ÁNTSZ. A szúnyogoknak a szaporodáshoz állóvízre van szükségük, lárváik ugyanis a vízben fejlődnek ki, amelyek a nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kikelhetnek. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog is kifejlődhet. 

Számos olyan szúnyogfaj van, melyek lárvái a különböző tárgyakban, kisebb vízgyűjtő edényekben, virágcserép alatt, szétszórt hulladékban, de akár a keréknyomban megülő esővízben is ki tudnak fejlődni. A hím szúnyogok, de gyakran a nőstények is lágy szárú növények nedveit, virágok nektárját szívják, ebből fedezik energia- és folyadékszükségletüket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában