MCC

2022.06.17. 14:23

Telt házas előadást tartott Márky Ádám kutató Szekszárdon

Márky Ádám, orvos tartott előadást szerda délután Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban.

Farkas Eszter

Sokan voltak kíváncsiak Márky Ádám előadására Szekszárdon. Fotó: Makovics K.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szakmai programját Böröcz Máté, a Szekszárdi Képzési Központ vezetője nyitotta meg, aki beszédében elmondta, programjukban alapvetően ifjúsági tehetséggondozással foglalkoznak, azonban nagy sikere van szakmai programjaiknak is. 

Márky Ádám, az MCC – Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára előadását egészen szokatlan módon kezdte, egy légzőgyakorlatra invitálta közönségét, mely igen sikeresen rántotta vissza az embereket a jelenbe. Elmondása szerint a légzőgyakorlat nemcsak azért jó, mert fontos szerepe van abban, hogy megnyugtassuk magunkat és az elménket, hanem azért is, mert szükségünk van az állandóságra. 
– Képzeljük el, hogy csak belégzünk, próbálják ki! Ezt nyilván lehetetlen kivitelezni. Az életünkben fontos az állandóság, a be- és kilégzés egyaránt – emelte ki az előadó. 

Márky Ádám elmondta, nem pszichológusként végzett, hanem orvosként, ugyanis annak idején az orvosi egyetem mellett mentőápolóként dolgozott, ahol egy kutatás elolvasása után arról kérdezte pácienseit, mi okozhatta náluk a szív­infarktus kialakulását. A válaszok egytől egyig a stresszre voltak visszavezethetők. Elmondta, Magyarországon kiváló gyógykezelést kaptak a páciensek, azonban az alapvető problémát nem oldották meg azzal, hogy a testet meggyógyították. A betegek életét pillanatnyilag tették csak jobbá, később a legtöbbjüknél ugyanúgy magas volt a szívinfarktus kialakulásának kockázata, mint korábban. 

– A kapcsolati keretek adják a gondolkodás és a beszéd alapját és ennek köszönhető, hogy képesek vagyunk direkt tapasztalat nélkül is tanulni. Például egy ló kétszer nem megy neki a villanypásztornak, de egyszer minimum hozzá kell érnie, ahhoz, hogy tudja, az fáj.

Nekünk elég, ha azt mondjuk a gyereknek, hogy ne érj hozzá, mert fájni fog. Nem kell megtapasztalnia, elég a szó, a fogalom is. Aztán, ha mégis hozzányúl, az erősíti azt, hogy a fájdalom szóval a gyerek a fájdalomérzését azonosítsa. Ezután mondhatom neki, hogy ne nyúlj hozzá, mert annyira fog fájni, mint a villanypásztor ütése. Mi képesek vagyunk szabályok alapján tanulni. Ez a szabálykövetési képesség eléggé felgyorsítja a tanulást, viszont amikor ezeknek a belső szabályoknak engedelmeskedünk, az elég könnyen elkezdi beszűkíteni az életminőségünket. Elveszítjük a gondolkodásunk rugalmasságát. 

Szülőként is ez okozza a legnagyobb problémát, ugyanis a berögzüléseink és a normakövető magatartásunk miatt nem vagyunk képesek más szempontból vizsgálni egy adott problémát. Az állandó rossz berögzüléseinknek előbb-utóbb súlyos következménye lehet, ami az érzelmi kiüresedés, a kiégés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában