Holokauszt

2022.07.03. 15:40

Honfitársaink voltak, akiket a vonatok a halálba vittek

Megemlékezés zajlott le a Művészetek Házában. A résztvevők a halálba hurcolt honfitársaink előtt hajtottak fejet.

Szeri Árpád

A Művészetek Háza előtti Holokauszt-emlékműnél koszorúztak (jobbról Friedmann Tamás) Fotó: Makovics Kornél

A második világháború legborzalmasabb történése, a holokauszt során elpusztított milliók között ott találjuk körülbelül hatszáz szekszárdi és környékbeli honfitársunkat. Erre a tényre is felhívta a figyelmet beszédében Gyurkovics János. A megyeszékhely alpolgármestere vasárnap délelőtt a Művészetek Házában, a Holocaust megemlékezésen tekintett vissza a hetvennyolc évvel ezelőtti tragédiára. A Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Szekszárdi Izraelita Hitközség, valamint Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös rendezvényén Friedmann Tamás, a társaság elnöke köszöntötte a közönséget.

Ezt követően Gyurkovics János idézte fel azt az időszakot, amikor fiatalok és idősek, férfiak-nők, leányok-legények, apák és anyák, nagyszülők és unokák kerültek azokra a vonatokra, amelyek végállomása a pusztulás volt.

– Földijeink voltak ők is, akiket nagyszüleink, dédszüleink nevükön szólíthattak, ismerőseik voltak az utcából, a szomszédból. Iskolatársaik, munkatársaik, barátaik vonultak ott, azokban a félelemtől bénult néma sorokban – mondta az alpolgármester, majd így folytatta: – Kertész Imre méltán világhírű regényében, a Sorstalanságban hangzik el a mondat: „Bárhol, bármikor, bárkivel megfordulhat a világ”

És ennél a pontnál megkerülhetetlenül fel kell tennünk a kérdést: mit értünk meg mindebből 2022-ben, amikor szinte semmilyen jel nem utal fenyegetettségre? Békésnek, megváltoztathatatlannak tapasztalt világunkban értelmezni tudjuk-e a közel nyolc évtizede történteket? Őszinte, tanulságot hordozó szembenézés történik, vagy a megszokás, az obligát kötelesség unalma borul az egykori tragikus napok emlékezetére? A kérdésre Gyurkovics János így adta meg a választ: Mert nem feledhetjük: „Bárhol, bármikor, bárkivel megfordulhat a világ.“ 

– A történelmet nem a mindenkori múlt, hanem a múlttá lett mindenkori jelen idő jelenti. Mai pillanataink, mai választásaink, mai döntéseink írják azokat a sorokat, amelyek a jövő történelemkönyvében lesznek olvashatóak. Hogy mit tartalmaznak majdan e fejezetek, az a mi megkerülhetetlen felelősségünk: évtizedek, évszázadok múltán mi tartozunk elszámolással utódainknak. Erre figyelmeztet bennünket mintegy hatszáz földink, többszázezer honfitársunk és több millió európai embertársunk mára visszafordíthatatlan, jóvátehetetlen sorsa is – zárta gondolatait.

Ezt követően A Tücsök Zenés Színpad adott alkalomhoz illő műsort, majd Fináli Gábor rabbi liturgiai megemlékezés következett Anatolij Klavinszkij kántor közreműködésével. Végezetül a jelenlévő társadalmi szervezetek és magánszemélyek megkoszorúzták a Művészetek Háza előtt található Holocaust emlékművet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában