Rekonstrukció

2022.07.01. 15:35

Felújítják a faddi temető kálváriáját

Harminc éve szobrász, és már legalább tíz kálváriánál végzett felújítási munkákat – több megyében – Deér Zoltán. Most Faddon dolgozik, a temetőben található 15 stációt gyakorlatilag a nulláról építi újjá.

Wessely Gábor

Deér Zoltán az egyik stációháznál. A szerző felvétele.

– Százéves, nagyon rossz állapotban lévő építmények voltak ezek – mondja. ‒ Az önkormányzat elvégeztette a bontást, s megkezdtük az alapozást. Néhány új stációház már áll. A keresztút jeleneteit ábrázoló domborművek szálerősített betonból készülnek, lefestve sötétbarnára, antikolt fa hatást keltve. Krisztus és a két lator keresztje és szobra is új lesz. Sajnos azokat is megette az idő. Várhatóan nyár végére tudjuk átadni a felújított kálváriát.

A település polgármesterét, Fülöp Jánost a finanszírozásról kérdeztük. Tájékoztatása szerint a 6,5 milliós beruházás részben önkormányzati, részben egyházi forrásból valósul meg, és a hívek adományai is fontosak voltak ahhoz, hogy összejöjjön ez a pénz.

A kivitelező nem fog unatkozni ősszel sem. Deér Zoltán következő ilyen munkája Aparhanton lesz.

Címkék#hit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában