Úszás

2022.08.05. 14:06

A tragédiától is megmenthet a tábor

Nem múlik el nyár, hogy ne érkeznének hírek tragikus vízibalesetekről. A vízbe fulladások megelőzésére a legtöbb esetben nem is kellene feltétlenül jó úszástudás. Gyakran elég lenne, ha a bajba jutottak rendelkeznének megfelelő vízbiztonsággal. Ezt a készséget sajátíthatják el a gyerekek Tolnai Kajak-Kenu SE úszótáborában Lőrincz Bence vezetésével.

Steinbach Zsolt

A Tolnai-holtágon a sárkányhajózást is kipróbálhatták a táborlakók (Fotó: Mártonfai Dénes)

A pedagógus végzettségű, emellett kajak-kenu és úszó edzői képesítéssel is rendelkező szakember immár negyedik éve tart elsősorban a vízbiztonságra „kihegyezett” egy hetes úszótáborokat, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Az idei tábor első turnusa ezen a héten zajlott Tolnán a tanuszodában és a Lovardában, de a tolnai holtágra is ellátogattak a résztvevők. A táborba öt éves kortól és minimum száz centiméteres testmagassággal lehet jelentkezni, de vannak visszajáró, 12-13 éves gyerekek is.

A mintegy negyven, Tolnáról és a környékbeli településekről érkezett résztvevő délelőtt és délután egy-egy órás úszóedzésen vesz részt öt csoportban, két oktató és három segítő közreműködésével. A jól úszók számára edzés jellegűek ezek a foglalkozások. A legtöbben azonban a vízbiztonság elsajátítását, a váratlan veszélyhelyzetekre történő helyes reagálást gyakorolják.

– A lényeg, hogy megtanulják a gyerekek, miként tudnak nyugodtak maradni, nem foglalkozni azzal, milyen mély a víz alattuk, csak azzal, hogyan tudnak kikerülni a veszélyes helyzetekből. Hogyan képesek minimum 10-15 métert önállóan megtenni a vízben, vagy addig a felszínen maradni, amíg megérkezik a segítség – magyarázza Lőrincz Bence. Ennek érdekében megtanulják, miként kell „taposni” a vízben, hogyan tudnak hátúszás lábtempóval megtenni legalább néhány métert, miként lehet létra nélkül kimászni a partra vagy egy csónakba. Esetleg, hogy miként kell a víz alá bukva kikerülni egy vízbe lógó ágat.

Az uszodában igyekeznek olyan szituációkat teremteni, amelyek felkészítik őket egy esetleges veszélyhelyzet leküzdésére. Mindeközben folyamatosan magyarázzák a gyerekeknek, mit miért csinálnak, ezzel is erősítve a tudatos cselekvést. Ezen alapkészségek elsajátítására elegendő az egy hét, aminek a végén a kicsik sem ijednek meg, ha Bence bácsi úgy dobja be őket a vízbe, hogy közben megperdülnek, és egy pillanatig azt sem tudják, merre van a fent és a lent.

A táborvezető több pozitív visszajelzést is kapott már arról, hogy a gyerekek éles helyzetben is tudták, mit kell csinálni – esetükben tehát szó szerint életmentőek voltak a táborban tanultak. Volt, aki egy mély kerti tóba esett bele véletlenül, de egyedül ki tudott kapaszkodni. Egy másik esetben Siófoknál esett vízbe egy gyerek, és a vizet taposva, pánik nélkül meg tudta várni, míg édesapja beugrott érte.

Az úszótábor természetesen nem egy szigorú kiképzés jellegű program, a gyerekek az úszóedzéseken kívül szabadon játszhatnak, sportolhatnak, pihenhetnek, élvezhetik a nyarat. És ha már nem félnek a víztől, és van kedvük, a továbbiakban a tolnai kajak-kenu klubban is szívesen látják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában