Átérzők

2022.08.04. 12:31

Az állatok betegek lehetnek a negatív információktól

A civilizált ember töméntelen stressznek van kitéve.

Brunner Mónika

Az állatok átveszik az emberek hangulatát (Illusztráció: Shutterstock)

Főleg azok, akik rendszeres fősodrású média „fogyasztók”, ugyanis a tévében, rádióban jó híreket nem igen lehet látni, hallani; ami jó hírnek tűnik (például, hogy az állatkertben kis mosómedve született), az tulajdonképpen semleges az egyének számára. Tehát nem ellensúlyozza az előtte elhangzó rengeteg hangulatrontó információt.

A rossz hangulatú ember pedig igen gyakran továbbadja ezt a negatív állapotot a környezete felé, leggyakrabban a családtagok irányába, de ha éppen nincs kéznél ember, akkor a társállat lehet a következő, aki kénytelen elszenvedni ezt a kellemetlen hatást – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)

 

Hozzátette: ebből a szempontból tehát az állatok „segítenek” az embereknek elviselni a problémáikat, azonban hogyha ez gyakori, illetve tartósan fennáll, akkor előbb-utóbb az állatok is megbetegedhetnek pszichoszomatikus mechanizmus útján. A tartós stressz ugyanis csökkenti az immunrendszer működését, és különféle betegségek jelennek meg.

Például az állat könnyebben elkap egy éppen járványszerűen terjedő vírusos betegséget, vagy meglévő krónikus betegsége lobban fel, ami már kezelést igényel. Az ember egészsége nyilvánvalóan fontosabb, de tudatossággal azért az állatainkat is sok szenvedéstől megkímélhetjük, ha figyelünk arra, hogy csak a szükséges negatív információkat engedjük be az elménkbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában