Fejlesztés

2022.08.09. 17:31

Már nagyon várják a családok az új óvodát

Ütemterv szerint haladnak a felújítások a szőlőhegyi óvodában, ami egy új bölcsődei csoporttal is bővül majd. A tervek szerint jövő év májusában kerül sor az átadásra, amit már nagyon várnak a környéken élő kisgyerekes családok.

Farkas Eszter

A szőlőhegyi óvoda új épületszárnyának zsaluzási munkálatait végzi a kivitelező (Fotó: Makovics K.)

Máté Péter, Szőlőhegy önkormányzati képviselője elmondta, a munkaterületet idén májusban adták át, amivel megkezdődhetett a régóta várt építkezés, a százhúsz éve épült és évekkel ezelőtt bezárt szőlőhegyi óvoda felújítása.  A területen a közbeszerzési eljáráson nyertes Ács Állványozó Kft. jelenleg is folytatja a munkálatokat.

A meglévő épület felújítása során az óvoda egy csoportszobával és a kor követelményeinek megfelelő kiegészítő helyiségekkel, vizesblokkal, öltözővel bővül. Két csoportszobában összesen ötven gyereknek lesz ez a nappali otthona. Mindkét csoport kap tornaszobát, kialakítanak egy orvosi szobát, és a bővítés során tizennégy gyermek számára egy mini bölcsődét is hozzáépítenek a meglévő épülethez.

A régóta húzódó beruházást az tette lehetővé, hogy a város pályázaton nyert negyedmilliárd forintnyi támogatást, így elkezdhették az óvoda kettőszáznegyvenhét millió forintba kerülő felújítását, illetve bölcsődével való bővítését, utóbbinak az értéke négyszáz millió forint. A felújítás és bővítés összértéke tehát hatszáznegyvenhét millió forint.

Máté Péter hozzátette, a város déli részének fejlődésével egyre több család költözik erre a területre, így szükségessé vált az új, korszerű óvoda és bölcsőde kialakítása.

A Szőlőhegyen élő családok jelenleg kénytelenek a gyerekeket a város központi részében található óvodákba íratni, így a két óvodás csoportnak – azaz kétszer huszonöt gyereknek – az óvoda, a kisebbeknek pedig a minibölcsőde hatalmas segítséget nyújt majd várhatóan a jövő évtől.

– Már nagyon várjuk a felújított óvoda nyitását – mondta egy Szőlőhegyen élő családapa. – Sajnos, a másfél éves kisfiam a bölcsődét még a belvárosi intézményben kezdi, ami elég messze van, és így kénytelenek vagyunk autóval hordani őt, ám reméljük, jövő szeptembertől az óvodát már itt, Szőlőhegyen kezdheti.

Az óvoda környezete is megszépül, játszóudvarral és parkolókkal bővül majd. Az épület főfalai, úgymond teherhordó szerkezetei jó állapotban vannak, de nem hőszigeteltek, így a mai kor igényelte hőtechnikai feltételeknek egyáltalán nem felelnek meg, be kell burkolni a falakat, és a födémet is el kell látni hőszigetelő réteggel. Emellett cserére szorul a teljes villamos-, víz- és szennyvízhálózat, kell a házra egy új tető, a tetőre pedig az épület energiaellátását segítő napelemes rendszer.

A több mint hatszáznegyven millió forintos beruházást a tervek szerint 2023 májusában adhatják át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában