Almanach

2022.08.25. 11:57

Megfontolt lépésekkel haladnak Fácánkerten

A hétszáz lakosú Fácánkert jó fekvésű falu. Közel van az atomváros, Paks, a járási székhely, Tolna és a megyeszékhely, Szekszárd is. Az emberek kisebb része helyben, a többség a közeli városokban dolgozik. Néha persze kikapcsolódásra is szükség van. Erre szolgált az augusztus 20-ai falunap.

Wessely Gábor

Orbán Zsolt szegte meg az újkenyeret. Fotó: a szerző felvétele.

A falunapot 1997 óta tartják augusztus 20-án. A rendezvényt kezdetektől támogatja a helyi sütőipari vállalkozó, Acsádi János Sándor. Az idén is az ő, nemzeti színű szalaggal átkötött kenyereit áldotta meg az imaházban Ravasz Csaba plébános, és szegte meg a szabadidőparkban felállított színpadon Orbán Zsolt polgármester. 

A Szent István-imaház épp két felújítási szakasz között van. Az elektromos hálózat modernizálása megtörtént, ősszel elkezdik a belső burkolást, gipszkartonozást, festést és homlokzatfestést. Mindez közel kilencmilliós pályázati támogatásból valósul meg. Utakat is korszerűsítenek a faluban. Már felújították az Ady, a Jókai és a Zrínyi utca burkolatát több mint negyvenmillió forintból, s további terv a Petőfi és a Béke utca rendbehozatala. Tervezik a csapadékvíz-elvezető rendszer megújítását, bővítését, és egy kerékpárút építését is. 

Ravasz Csaba plébános az imaházban megáldotta a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyereket. Fotó: a szerző felvétele.
 


A polgármester a megfontolt lépések, a biztonságos haladás, a stabilitás híve. A Szabácsi István Sport és Szabadidőparkban elmondott beszéde is ezt tükrözte, ahol első királyunk példáját idézte. – Szent István ezer éve fennálló államot alapított – mondta –, a hit sziklájára építve, és ez garantálta a fennmaradásunkat. A magyarság máig megőrizte hitét, tenni akarását, lelkiségét. Az általa kitaposott úton jár nemzetünk. 

A szabadtéri színpadon a Kredenc együttes. Fotó: a szerző felvétele 
 

Kicsik és nagyok több százan jöttek össze a szabadidőparkban, ahol az éjszakába nyúló program bállal és tűzijátékkal zárult. Várta az érdeklődőket kirakodóvásár, kézműveskedés, ugrálóvár, körhinta, dodzsem, arcfestés, zumbabemutató, és nagy sikere volt a tolnai tűzoltók által szolgáltatott habpartinak. Fellépett a Kredenc együttes, az Iberican tánc­csoport, a Velin Fox zenekar, a Tarlós Ferenc és Zámbó Brigitta alkotta duó, valamint a Tibsa Band. 

 

A kikapcsolódás után ismét következhetnek a dolgos hétköznapok. A hétszáz lakosú Fácánkerten van néhány jelentősebb vállalkozás – például az AGOMA Kft. és az Aranykalász Szövetkezet és a már említett pékség –, de a lakosság többsége más településekre jár dolgozni. Közel van Szekszárd, Paks és Tolna. Ez utóbbi a járási székhely, ám az alapvető hivatalos ügyek elintézésére a helyi polgármesteri hivatalban is van mód. A csekély lélekszám miatt iskola nem működik a faluban, csak óvoda. Viszont az üressé váló ingatlanok hamar elkelnek a városok és a 6-os főút közelségének köszönhetően. Bolt van, és az egészségügyi ellátás is megoldott. A tolnai orvos házaspár – dr. Barna Györgyi és dr. Erdősi József – rendel hetente kétszer. Már harminc éve végzik ezt a munkát. 

Aktuális feladat a gázfogyasztás csökkentése. Első lépésként a polgármesteri hivatal és a faluház fűtését fával, az óvodáét pedig napelemes villanyfűtéssel oldják meg. 

Érzelmi kötődés

A fácánkerti iskola üresen maradt épületének állaga romlott. Egyrészt faluképi jelentősége, másrészt érzelmi okok miatt döntöttek a megóvása mellett. Megkezdték a felújítását. Először a nyílászárók cseréje készült el 8,5 millió forintos pályázati támogatással. A beruházás második üteme is jól halad, a tetőszerkezetet cserélik közel 13 millió forint támogatással, az összköltség pedig 15 millió körüli lesz. Közösségi teret szeretnének kialakítani itt, amihez még további fejlesztések kellenek. 

Bár nincs működő iskola, van iskolakezdési támogatás. Minden fácánkerti gyerek kaphat anyagi segítséget ilyenkor, ha a szülei adnak be kérelmet. A helyi képviselő-testület döntése alapján az óvodások tízezer, az általános iskolások 12 ezer, a középiskolások 15 ezer forintban részesülhetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában