Teleki Sámuel-érem

2022.09.15. 11:30

A földrajz világának csúcsdíját kapta a világutazó tanár

A Teleki Sámuel-érmet évente egyszer ítéli oda egyik kiválóságának a Magyar Földrajzi Társaság. Az átadási ünnepségnek az érdi múzeum adott otthont. A kitüntetés megyénkbe került.

Szeri Árpád

„Fáradhatatlan aktivitása, lelkesedése, kezdeményezőképessége, önkéntes szerepvállalása és teljesítményei okán meggyőző példát adott  arra, hogy kis helyen, Bonyhádon is lehet nagyot alkotni – munkával, szorgalommal, kitartással, elhivatottsággal."

Gruber László és dr. Kubassek János az érdi múzeum kertjében, Teleki Sámuel szobránál (Beküldött fotó)

A fenti, mély elismerés dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójának méltatásában olvasható. Az intézmény vezetője ebben az összegzésben közölte, hogy kit javasol a Teleki Sámuel-éremmel való kitüntetésre. A Magyar Földrajzi Társaság díját, más, ugyancsak neves személyiségek egyetértése mellett, Gruber László vehette át. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium földrajz-történelem szakos, világutazó mesteroktatója Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban, a XI. Balázs Dénes Tudománytörténeti Konferencián volt részese, illetve főszereplője az ünnepi eseménynek. Az elismerést Szűcs Gábor, Érd alpolgármestere, dr. Jeney László, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára és dr. Kubassek János adta át.

Az évente egy alkalommal adományozható díj értékén való kezeléséhez érdemes a vonatkozó dokumentumból idézni: „A Magyar Földrajzi Társaság eredményes kutatók és kiváló utazók munkájának elismerésére a nagynevű Afrika-kutatóról elnevezett Teleki Sámuel-érem kitüntetést alapított 1990-ben. Az érem azoknak a magyar kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozható, akik külföldi expedícióik, feltáró kutatásaik, tanulmányútjaik során gyűjtött anyagiakkal és azok feldolgozásával, közzétételével jelentős mértékben gyarapították a földrajz és a társtudományok ismereteit."

Gruber László immár, mint a Teleki Sámuel-érem tulajdonosa, olyan jeles csapatba került, melynek tagja például Juhász Árpád geológus, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakja, néhai Kákosy László Széchenyi-díjas egyiptológus, avagy az ugyancsak elhunyt Boglár Lajos etnológus, kulturális antropológus. A felsorolt személyek munkássága nemzetközi szinten is nagy megbecsülésnek örvend.  

Középiskolai tanárként először

– Három okból is kiváltképp indokolt a kitüntetés – nyilatkozott lapunknak dr. Kubassek János. – Gruber László nevéhez kimagasló tanári munka és motivációs tevékenység fűződik. Diákjai kiemelkedően szerepelnek a földrajz versenyeken, bizonyították tudásukat például a múzeumunk alapítójáról, Balázs Dénesről elnevezett vetélkedőn is. Mindezeken túl sokat nyomott még a latban példaértékű publikációs tevékenysége, amivel a geográfia országos rangját erősítette.

A bonyhádi pedagógus elmondta, hogy a kitüntetés nemcsak önmagáért értékes számára. – A Magyar Földrajzi Társaság idén ünnepli fennállásának százötvenedik évfordulóját – emlékeztetett a jubileumra. – Tehát ilyen különleges időszakban vehettem át a díjat. A geográfia területén ez az elismerés a legmagasabb, nálunk, a földrajzosok világában a Kossuth-díjjal egyenértékű. S van még valami, amire szintén joggal lehetek büszke: jómagam vagyok az első középiskolai tanár, aki megkapta a Teleki Sámuel-érmet.

Dr. Kubassek János méltató összegzése

Javaslom a Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel-éremmel való kitüntetésre Gruber László középiskolai tanárt. Gruber László több évtizede önerőből megvalósított külföldi utazási élményeit és tapasztalatait kiemelkedő módon kamatoztatja tanítványai földrajz iránti motiválásában. 

 

Számos tanulmányutat szervezett Ausztriába, Olaszországba, Erdélybe, Szlovákiába, Tunéziába, Törökországba, Korzikára, Marokkóba, Izlandra, Indonéziába és Etiópiába. A Japán Alapítvány ösztöndíjasaként 2005-ben Japánban töltött két hetet. A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanáraként több, mint két évtizede dolgozik, s tanulmányi versenyeken kimagasló eredményeket érnek el diákjai.

 

Gruber László a Világutazó Klub vezetőjeként 1998 óta több száz magas színvonalú, földrajzi tudományos ismeretterjesztő előadást szervezett. Részt vesz a felsőoktatásban. A szegedi József Attila Tudományegyetemen, illetve a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán óraadóként tanít álltalános és regionális földrajzot. Előadásaiban, tanulmányútjai szervezésében hatékonyan hasznosítja a geográfia tudománytörténeti ismereteit.

 

Tanári munkája mellett jelentős publikációs tevékenységet folytat. Ausztrália, Óceánia, Antarktisz témakörében több, egyetemi iskolai tankönyvet publikált. Szakmai publikációi megjelentek egyetemi aktákban, a Magiszter, a Földgömb periodikák hasábjain. Kvíz könyvek szerkesztőjeként, szerzőjeként országos elismertségre tett szert.

 

Diákjai hazai és a nemzetközi versenyeken mindig kimagasló tudásról tesznek tanúbizonyságot. Az Érden megrendezett Balázs Dénes Országos Földrajzversenyen tanítványai az első helyezést érték el. Diákjai rendszeresen szerepelnek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen a Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyen, a Less Nándor Országos Földrajzversenyen, a Kőrösi Csoma Sándor Nemzetközi Földrajzversenyen és az UNESCO Világörökség Versenyen.

 

Gruber László a legszélesebb körökbe juttatja el a földrajzi ismereteket. Utazásai során szerzett saját tapasztalatai, élményei s azok színvonalas előadása révén számos barátot szerzett a geográfiának. Gruber László fáradhatatlan aktivitása, lelkesedése, kezdeményezőképessége, önkéntes szerepvállalása és teljesítményei okán meggyőző példát adott arra, hogy kis helyen, Bonyhádon is lehet nagyot alkotni – munkával, szorgalommal, kitartással, elhívatottsággal.

 

A fentiek alapján javaslom kiemelkedően eredményes szakmai munkásságát a Magyar Földrajzi Társaság Teleki Sámuel-éremmel ismerje el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában