Wunderland óvoda

2022.10.17. 17:18

A gyerekek javát szolgálják a beruházások

Gyerekek és felnőttek ünnepeltek hétfőn délelőtt Szekszárdon a Wunderland óvodában. Megszépült, korszerűbb lett két játszóudvar, és modernizálták a fűtési rendszert.

Szepesi László

Soltész Miklós (balról), Farkas Pálné és Gyurkovics János vágta át a szalagot.

Fotó: Mártonfai Dénes

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága több mint 70 millió forintos támogatásával korszerűsítették a távfűtést, kiváltották a kor igényeinek megfelelő hőszivattyús rendszerrel, az udvarokra pedig gumiőrleménnyel készült balesetmentes burkolat került. Az ünnepséget megnyitó Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szólt arról, hogy eredményes pályázatuk segítette céljuk elérését, az óvodában folyó német nemzetiségi nevelés tárgyi és személyi feltételeinek biztosítását, és a mai kornak megfelelő, költséghatékonyan működő intézmény kialakítását.

Az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságot vezető Soltész Miklós elmondta, tavaly, amikor a korszerűsítés első ütemének folytatásáról beszéltek, még nem gondolták, hogy az energetikai korszerűsítés ennyire aktuális lesz, hogy azért is nagy szükség lesz erre, mert a világon mindenütt bevezetett szankciók miatt nagyon megemelkednek az energia-költségek. A legjobb időben elkészült korszerű hőszivattyús fűtőrendszer ebben az óvodában jelentősen csökkenti a költségeket.

Megköszönve a tervezők és kivitelezők munkáját, beszélt arról, tudja, hogy vannak az intézménynek további tervei, napelemekkel kívánják tovább mérsékelni az energiaköltségeket, s ennek kapcsán szóba hozta a népszámlálást. Kérte azokat, akik még nem töltötték ki a kérdőívet, hogy akár elektronikusan szerdáig, akár később, a biztosok előtt merjék bátran vállalni az egyházhoz és a nemzetiséghez való hovatartozásukat. Ez támogatást jelent, és sokkal könnyebb céljaikat elérni, tudva, hogy ez a közösség milyen erős.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt évek során, illetve az idén mit valósítottak meg. Az országos német önkormányzat egy nagyobb beruházást indított el a pilisvári iskolában 230 millió forintért, de ami sokkal fontosabb sok település számára, hogy a közepes beruházások, mint ez a szekszárdi is, 64 településen több mint másfél milliárd forintért megvalósultak. Ezek legtöbbje energetikai beruházás volt, mintha megérezte volna mindenki, hogy ezzel foglalkozni kell. Emellett egyébként a nemzetiségi önkormányzatok 120 településen további 260 millió forintért 1-2 milliós, de nagyon hasznos beruházásokat valósítottak meg. A jövőt illetően elmondta, a költségvetés elkészült, s reméli, az infláció nem másítja meg.

Befejezésül elmondta, hogy az elmúlt héten jelentek meg a civil pályázatok, s kedden hozzák nyilvánosságra a Nemzetiségi Kulturális Kezdeményezések támogatását szolgáló kiírást. Biztatta a résztvevőket, hogy miként az elmúlt évek során tették, a jövőben is pályázzanak ezekért a támogatásokért. Előremutató volt ez a beruházás, folytatta az államtitkár gondolatait Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere, hiszen mikor a fűtéskorszerűsítés folytatását megkezdték, még nem sejtették, hogy az egekbe szökő energiaárak okán ennek mekkora jelentősége lesz.

Emiatt kell sok helyen kényszerű és fájó döntéseket hozni, számos településen intézmények sorát zárják be, múzeumokra, művelődési házakra, könyvtárakra kerül lakat. Szekszárd egyelőre kitart. Említette, egy éven belül a lakosság birtokba veheti az új könyvtárat és levéltárat, a tudásközpontot, amelynek az épülete szinte nulla külső energiaigényű lesz. Keresik a megtakarítási lehetőségeket - zárta beszédét -, de a város így is szinte lehetetlennek tűnő erőpróba előtt áll.

Az ünnepet az óvodások kedves, német műsora színesítette, majd Häfner Adél óvodavezető mondott köszönetet a két fontos beruházásért, amelyekkel nagy lépést tettek a zöld óvoda, az energiatudatos intézmény felé. A tavalyi 30 millió, idén pedig 60 millió forint vissza nem térítendő támogatás lehetővé tette, hogy az óvoda fűtését és melegvíz ellátását hat levegő-víz hőszivattyú biztosítsa. Megvalósult régi álmuk is, 14 millióért elkészült az óvoda két udvarában a könnyen tisztán tartható, esztétikus, biztonságos gumiőrleményes játszófelület. Ehhez a miniszterelnökségtől kapott 10 milliót kiegészítette az óvoda Gyermek – ember alapítványa, amelyet szekszárdi cégek támogattak. Így boldog óvodáskort tudnak nyújtani a gyerekeknek.

Hétfőn két óvodai intézményben is sikeres beruházásokat ünnepeltek, a Teveli Szivárvány Óvodák lengyeli tagintézményének megújult tálalókonyhájának avatására került sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában