Védőoltás

2022.10.20. 07:00

Az influenza elleni vakcina megérkezett, a betegség még nem

Az elmúlt hetekben emelkedő koronavírus fertőzés-számról és a megszokottnál több felsőlégúti megbetegedésekről hallhattunk, hamarosan pedig itt az influenza-szezon. A jelenlegi helyzetről Tolna megyei háziorvosokat kérdeztünk.

Ábrahám-Gazsó Rita

Dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos (Fotó: W. G.)

– A krónikus légúti megbetegedések, a vírusos és bakteriális esetek számát illetően Tolna megyében felfutó ütem látható az utóbbi hetekben, amelyek egy része covid fertőzés – foglalta össze röviden a pillanatnyi helyzetet érdeklődésünkre dr. Papp Zoltán, a megyei háziorvosok kollegiális szakmai vezetője. A koronavírus fertőzéssel kapcsolatban megjegyezte, míg a korábbi visszajelzés emelkedést mutatott, jelenleg stagnálást tapasztalnak a betegszám tekintetében. Hamarosan megjósolhatóan az influenza járvány is beindul, de egyelőre még pozitív hírekről számoltak be a szakemberek.

– Jelenleg még nem indult be a járvány, hagyományosan novembertől kezdenek megszaporodni az influenzás megbetegedések – jelezte lapunknak dr. Schranz Róbert influenzafigyelő szolgálatot végző háziorvos, aki hozzátette, a legtöbb beteg jelenleg nem is felnőtt, tudomása szerint inkább a gyermekrendelőkben áll sorba, ahol a közösségekben jobban terjed a fertőzés. Mint megtudtuk, a megyében évek óta, jelenleg 33 körzetben működik influenza-figyelő szolgálat, ahonnan a háziorvosok mintát vesznek és küldenek be a járványügyi hatósághoz heti rendszerességgel. A szakemberek ezek alapján tudják megállapítani a különböző kórokozók jelenlétét.

Az influenza-járvány tehát még odébb van, a múlt hét végén viszont már megérkeztek az influenza elleni vakcinák, így elkezdődhetnek az oltások, amelyet a háziorvosok végeznek. Van aki folyamatosan minden nap olt, míg más egy előre kijelölt munkanapokon – mondta dr. Schranz Róbert. A védőoltás különösen azoknak fontos, akiknek nagy kockázatot jelent az influenza-fertőzés vagy annak esetleges szövődményei. Ezek közé tartoznak a hatvan éven felüliek, a krónikus légzőszervi, szív- és érrendszeri, vagy anyagcsere-betegségekben szenvedők, a várandós, illetve a gyermekvállalást tervező nők, valamint a csökkent immunitású személyek. A védőoltások javasoltak a szociális és egészségügyi intézményben dolgozók számára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában