Energiaárak

2022.10.12. 20:06

Takarékossági intézkedések lépnek életbe Pakson!

Mint egyre több kisebb-nagyobb hazai településen, energiatakarékossági intézkedések lépnek életbe Pakson is, amelyről szerdai ülésén fogadott el az önkormányzat képviselőtestülete. Az intézkedési terv részleteiről Szabó Péter polgármester személyesen számolt be közösségi oldalán.

Gazsó Rita

A kép illusztráció.

– A Magyarországot – és az önkormányzatokat – érintő negatív hatások hónapok óta ismertek. A 2022-es gazdasági problémák oka az orosz–ukrán háborúra adott hibás válasz, vagyis a háborús szankciók, és az azok miatt sokszorosára emelkedő energiaárak. Az energiaválság, az elszabadult árak, az infláció miatt kialakult helyzet Európában és hazánkban is éreztetik hatásukat. A válság rendkívül nehéz helyzet elé állította az országot, az önkormányzatokat, a közösségeket, a családokat. Mindenki számol és keresi azokat a megtakarítási lehetőségeket, amelyekkel át lehet vészelni ezt a kritikus időszakot, és azt, aminek a nélkülözése a legkevésbé fájdalmas – írta a településvezető.

– Paks Város Önkormányzatát is – mint ahogyan a legtöbb önkormányzatot – komolyan érinti az energiaválság, mivel a város energiaköltségei drasztikusan megnövekedtek. A jelenlegi információk szerint az elektromos áram árának – jövő évre – várható  emelkedése körülbelül 1,5-2 milliárd forint, a gáz árának emelkedése körülbelül 500 millió forint többletkiadást jelent az önkormányzat számára. A megnövekedett infláció miatt a 2023-as dologi kiadásoknál minimum 400-600 millió forint plusz költséggel kell számolnia. Az államnak fizetett szolidaritási hozzájárulás a jövő évben várhatóan 1,8 milliárd forint lesz – tájékoztatott. 

– Önkormányzatunk törekszik arra, hogy a takarékosság elvét minden szinten alkalmazza, annak érdekében, hogy a kötelező feladatokat megfelelő szinten és továbbra is a jogszabályoknak megfelelve tudja ellátni – jelezte. 

Szabó Péter polgármester. Fotó: Facebook

Ennek tükrében több takarékossági intézkedést vezetnek be Pakson. Az önkormányzat egyeztetéseket folytat az E.ON-nal azzal kapcsolatban, hogy a városban az utcai közvilágítás hajnalban egy órával korábban kapcsolódjon le, este pedig fél órával később be. A templomok és egyéb köztéri szobrok díszkivilágítását is szünetelteti a város, ezzel is mérsékelve az energiaköltségeket. A megnövekedett energiaárak miatt az idei adventi időszakban nem helyezik ki a megszokott karácsonyi díszkivilágítást a városban, két helyszín kivételével, amelyek a városháza előtti élő karácsonyfa, illetve a tavaly vásárolt díszfenyőfa az Atom téren. A város intézményeinél is alapvető elvárás, hogy takarékosabban üzemeljenek, ezért szükséges olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek csökkentik az energiafelhasználást. 

A gyermekintézményekben – Paksi Bóbita Bölcsőde és Konyha, Paksi Napsugár Óvoda, Paksi Benedek Elek Óvoda – és a Paksi Életfa Idősek Otthonában jelentős energiatakarékossági intézkedéseket nem lehet bevezetni, mivel a kisgyermekek, illetve a bentlakó idősek napközbeni ellátásánál fűtéscsökkenés nem kezdeményezhető. Ezeknél az intézményeknél az egyéb dologi kiadások minimális csökkentése lehetséges, a beszerzések a nélkülözhetetlen elemekre korlátozódnak.

A Paksi Városi Múzeumban jelentős költségmegtakarítás érhető el az egyes telephelyek lezárásával. Az intézményvezető javaslata alapján a Paksi Képtár épületét október 15-től lezárják, temperáló fűtés marad, és a lezárt épületet hetente ellenőrzik. A képtár dolgozói a városi múzeum épületében folytatják tevékenységüket. A képtári múzeumpedagógiai foglalkozásokat a múzeumban és a Csengey Dénes Kulturális Központban szervezik meg. A Paksi Városi Múzeumban 18 Celsius-fok lehet a maximum hőmérséklet október 15-től, ettől az időponttól kezdve a Deák-ház nyitva tartása megváltozik, 9-17-ig lesz látogatható a múzeum, így a világításon és a fűtésen is megtakarítást lehet elérni. December 19-től jövő február végéig a múzeum zárva lesz, a muzeológusok home office-ban készítik az éves jelentéseiket, a teremőrök, takarítók a „kisházban” töltik a munkaidejüket, a múzeumpedagógusok pedig a nevelési, oktatási intézményekben kihelyezetten tartják a múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárának épületét október 15-től lezárják, az épületben temperáló fűtés lesz. A gyermekkönyvtári szolgáltatás a főépület helytörténeti részlegében lesz elérhető. A gyermekfoglalkozásokat leállítják az őszi-téli időszakra, illetve esetleg a Csengey Dénes Kulturális Központban rendeznek ilyet. A könyvtár épületében maximum 18 Celsius-fok lehet a hőmérséklet. Hétvégén a könyvtár zárva tart, a zárva tartás idejére a fűtést visszaveszik. A városi könyvtár a téli időszakban december 24-től január 8-ig zárva lesz.

A Paksi Kistérségi Szociális Központnak bérelt épületek bérleti szerződését megszüntetik (Dózsa Gy. u. 66., Sík sor 7., 8., Villany u. 14.), ezek a szervezeti egységek felköltöznek a régi bölcsődei épület jelenleg nem használt szárnyaiba (Ifjúság útja 1/A). A költözés miatt a bölcsődeépület jelenlegi két mosdójának átalakítására van szükség. A fogyatékosok nappali ellátója marad a Kereszt utca 5. szám alatt, a hajléktalanok nappali melegedője pedig a Síp utca 7. szám alatt. A Család és Gyermekjóléti Központ (Villany u. 14.) telephelyén a költözésig átszervezik a munkarendet négy nap irodai munkarend, egy nap terepmunkára. A használatban lévő gépjárművek vezénylését is újra gondolták, ami október 15-től lép érvénybe.

A bevételt hozó programokat megtartják

Az önkormányzat továbbra is biztosítja a Csengey Dénes Kulturális Központban a foglalkozások, szakkörök, tánccsoportok próbáinak feltételeit. A bevételt generáló programok, színházi előadások továbbra is megtarthatóak lesznek, továbbá azok a programok is, melyek pályázati támogatással valósulnak meg. A művelődési központ fenntartásában lévő Cseresznyéskert Erdei Iskolát október 15-től a fűtési szezon végéig lezárják, a Dunakömlődi Faluházat pedig október 23-tól szintén a fűtési szezon végéig. A kulturális központ és a város által szervezett rendezvények minimális keretek között, helyi előadókkal és művészekkel tarthatóak meg a jövőben. Az idei adventi időszakban vásár nem lesz, csak a kulturális központ aulájában tartható minden vasárnap kisebb műsor, illetve gyertyagyújtás, ezzel is csökkentve a kiadásokat.

Az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében lévő épületek és komplexumok kapcsán is szükséges az energiaköltségek mérséklése. A megnövekedett energiaárak következménye, hogy a 2022/2023-as téli szezonban a paksi műjégpályát az önkormányzat nem tudja üzemeltetni, ezért a létesítmény ebben a szezonban nem nyit ki. Az önkormányzati fenntartású Paksi Gyógyászati Központ gyógyfürdője átmenetileg be lesz zárva december 1-től, a fenntartási költségek növekedése miatt. 

A biritói közösségi ház október 15-tól, a gyapai és csámpai közösségi ház pedig október 23-tól átmenetileg zárva tart a fűtési szezon végéig. Az önkormányzat tulajdonában lévő Prelátus épülete január 1-től – átmenetileg a fűtési szezon végéig – április 15-ig bezár, a szintén önkormányzati tulajdonú gunarasi üdülő október 15-től, a harkányi üdülő pedig november 14-től átmenetileg zárva tart április 15-ig.

Miként a polgármester írja, ezeknek a takarékossági intézkedéseknek az a célja, hogy a válságos időszakban a város működőképes maradjon, és a kötelező feladatait megfelelő szinten tudja ellátni. Az energiaválság hatásait enyhítő intézkedéscsomag komoly szakmai és politikai egyeztetés, konszenzus eredménye. – Bízunk benne, hogy a járványos idők leküzdése után, összefogással, közös erőfeszítéssel és társadalmi felelősségvállalással az energiaválság időszakát is átvészeljük – fogalmazott. Az újranyitások feltételeit, lehetőségeit az önkormányzat figyelemmel kíséri, és kellő időben felülvizsgálja.

Mint azt megírtuk, nemrég a tolnai képviselő-testület is energiatakarékossági intézkedési tervet fogadott el, illetve a bonyhádi önkormányzat is nehéz döntések meghozatalára kényszerült szeptember 28-ai ülésén. A még augusztusban a témáról készített megyei körképünket ide kattintva találja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában