Munka a magasban

2022.11.14. 11:30

Alpinisták festik át a Bati-kereszt kilátót

Átfestik a Bati-keresztnél lévő kilátót. Ez a szekszárdiak egyik kedvelt kirándulóhelye. Az ácsolat egyes részeinek megközelítéséhez alpinista gyakorlat szükséges. A munkát Storcz Gábor vezeti, aki már a bátaszéki templomtornyon is dolgozott.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Legkönnyebben a Csatári-torok felől, a Baranya-völgyön át közelíthető meg a Bati-kereszt melletti kilátó, a szekszárdiak egyik kedvelt kirándulóhelye. Most festik át a faszerkezetet, mely alpinista tudást is igénylő, igen nagy munka. A terület a gemenci erdőgazdaság kezelésében áll. A bátaszéki vállalkozó, Storcz Gábor három kollégájával dolgozik a helyszínen. Hegymászók a hegy fölött.

– Másfél éve kapott új tetőt a kilátó – ismerteti az előzményeket –, s akkor jeleztem, hogy nagyon időszerű lenne a festés. Megbíztak a feladattal, s igazán csak most szembesültem a meló nagyságával. Összesen 1200 négyzetmétert kell lecsiszolnunk és két rétegben lefestenünk. Részben belülről, részben kívülről, köteleken lógva. Időjárásfüggő a munka, talán december közepére elkészülünk.

Az időjárás fent, a Kerékhegy magaslatain lehet egészen más, mint lent a városban. Előfordulhat, hogy Szekszárdon tiszta a levegő, miközben a Bati-kereszt környékén szemerkél az eső. Vagy fordítva: a köd megül a völgyekben, a kilátónál viszont szikrázó napsütés fogadja az érkezőt. November nem éppen ideális hónap a kültéri festésre, de a vállalkozó és csapata iparkodik, nem tartva a magasban végzett munka veszélyeitől.

– Korábban tűzoltó voltam – mondja –, ott szoktam hozzá a kockázatvállaláshoz. A külső szemlélő megrökönyödik: atyavilág, hol lóg ez az ember egy szál kötélen, vagy bemegy az égő házba, ahonnan az épeszűek kimenekülnek. Vannak szakmai szabályok, amelyeket be kell tartanunk, s akkor baleset nélkül megoldhatjuk a rizikós feladatot.

Jó néhány veszélyes munkán van már túl Storcz Gábor. Tavaly augusztusban ott volt, amikor a bátaszéki templomról, ötvenméteres magasságból leszedték a veszélyessé vált díszítő elemeket. Palajavítást is végzett korábban a templomhajó gerincén, körülbelül kilenc emelet magasságban, kétszáz méter hosszban. A legmagasabb hely, ahol ipari alpinistaként megfordult egy budapesti víztorony volt. Egy reklám (molinó) elhelyezésében vett részt, 75 méterrel a talajszint fölött.

Ifjúságnevelés

Storcz Gábor 1975-ben született. Bátaszéken él, házas, két gyermeke van. Pályáját gépi forgácsolóként kezdte. Abban a szakmában 12 évet dolgozott, s közben önkéntes tűzoltó is volt. Az M6-os autópálya megépülése után az ottani tűzoltósághoz került, ahol szintén 12 évet húzott le. Ipari alpinista végzettséget 2019-ben szerzett, azóta vállalkozó. Magas, veszélyes helyeken dolgozik, gyakran bízzák meg épületekhez közeli, nagy fák kivágásával is. Ő vezeti Bátaszéken az ifjúságneveléssel foglalkozó Cikádor Főnix Egyesületet. Többek között tűzoltást, elsősegélynyújtást, kötéltechnikát oktat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában