Kreatív

2022.11.07. 11:30

Fénytechnikát költöztet a légtechnikai csövekbe

Műanyag csövekből készít hangulatos asztali lámpákat Bencze Éva egy apró Tolna megyei faluban, Uzdon. A művészet határát súroló kézműveskedést folytat, ami az internetnek – a külföldről is érkező megrendeléseknek – köszönhetően garantálja számára a szerény megélhetést.

Wessely Gábor

Bencze Éva egyedi, kreatív, saját készítésű, hangulatos lámpácskáival (A szerző fotója)

– Hogyan kezd el valaki egy 180 lakosú faluban, Uzdon műanyag csövekből asztali lámpákat gyártani?

– Mindig is kreatív emberke voltam – mondja Bencze Éva –, és amikor az interneten böngészve rátaláltam erre a dologra, gondoltam, kipróbálom.

– Ez egy megélhetést biztosító tevékenység?

– Négy-öt éve kezdtem, rövid ideig együtt csináltam az eredeti munkámmal – bolti eladó voltam –, aztán megpróbáltam a vállalkozói létet. Nem mondom, hogy nagy üzlet, de elvagyok belőle, főleg így, hogy a szüleimmel lakom. Éves szinten most már körülbelül száz megrendelés fut be a fészbukos oldalamra. Karácsony előtt, ősztől kezdve több, tavasszal, nyáron kevesebb.

– Külföldről is?

– Igen, már Németországba és Angliába is adtam el lámpácskákat.

– Mi a hordozóanyag, és hogyan vágja bele a mintákat?

– Az építőiparban használatos műanyag csövek nem ugyanolyanok külföldön és belföldön. Először a sima, szürke PVC-csövekkel dolgoztam, de amit a neten láttam, az vékonyabb falú, könnyebben megmunkálható volt. Belekerült legalább egy évembe mire rátaláltam erre a légtechnikához, a páraelszíváshoz használatos, könnyű, vékony csőre. A mintázáshoz gravírozó fúrót használok. Ez a legszebb, a leginkább alkotó része a kivitelezésnek. Édesapám sokat segít, főleg a talprész elkészítésében.

– Hő hatására nem deformálódik el a cső, ha sokáig égetik a lámpát?

– LED-égő van benne, még nem történt ilyen probléma. A színek változtathatók, a hangulatunktól függően.

– A járvány, a háború befolyásolta a forgalmat?

– Nem vettem észre. Itt nincs közvetlen kontaktus, egyeztetjük az elképzeléseket, elkészítem, elküldöm, nem is találkozom a megrendelővel.

‒ További tervek? Létezhet valami fejlesztési lehetőség a csőlámpa-gyártásban?

– Szeretnék kültéri egységeket készíteni. Az eddigiek mind beltériek voltak, hálózatról vagy elemről működőek. Kintre valami öntöltős, napelemes megoldást akarok összehozni. Más kézműves tevékenységek is érdekelnek. Nemrégiben elkezdtem színes, mintás, figurális gyertyaöntéssel kísérletezgetni. Ez most a legújabb szerelem.

Kevesen csinálják

Bencze Éva 1987-ben született Szekszárdon. Pakson érettségizett 2008-ban a Vak Bottyán Gimnáziumban. Bolti eladóként dolgozott 2019-ig, majd lámpakészítő vállalkozásba kezdett otthoni műhelyében, Uzdon. Szüleitől sok segítséget kap, de a művészi igényességű kézműves munkát, a csőbúra mintáinak kivágását maga végzi. Ismeretei szerint Magyarországon rajta kívül legfeljebb egy-két ember foglalkozik ilyen termék előállításával. Nem túl jövedelmező ahhoz képest, hogy mennyi idő, energia és képzelőerő szükséges a kivitelezéshez. Ám az alkotói öröm nagy ajándék.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában