Előadás

2022.11.19. 13:10

Van, ahol tisztelik, máshol megeszik a denevért

A kölesdi népfőiskola legutóbbi előadója Dombi Imre természetvédelmi őr, denevérgyűrűző, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósági tagja volt, és a denevérekről tartott igen érdekes, tanulságos előadást.

TEOL

Illusztráció: Shutterstock

A Közéleti.hu azt írja, a hallgatóság megtudta, hogy a világ különböző részein eltérő ennek az állatnak a megítélése. Kínában a szerencse és öröm szimbóluma, a trópusokon táplálék, a "fejlett" Európában a sátánt testesíti meg, a II. világháborúban a brazil szelindek denevérekre kis bombákat akartak szerelni.

Hallottak arról az 1996. évi törvényről, melynek értelmében próbálják megállítani az elhatalmasodott pusztítást. Hiszen a denevér hasznos, mert rovarpusztító, beporzó, erdőtelepítő. Egyetlen törpedenevér ezer szúnyogot pusztít el egyetlen éjszaka alatt. Hazánkban minden faj fokozottan védett.

A legkisebb faja a dongó denevér, mely 29-34 milliméter hosszú, a súlya mindössze  két gramm. A legnagyobb közülük az óriás repülőkutya, amelynek 1,5-1,7 méter a szárny fesztávolsága, és 1,6 kilogramm a súlya. A legöregebb példány pedig egy brandt denevér volt a maga 41 évével.

A denevér nem szapora, mindössze egy utódot hoz világra. Életmódjukra jellemző, hogy kolóniákban élnek, téli álmot alszanak, amikor légzésük és pulzus számuk igen lecsökken.

Végül arról is beszélt az előadó, mit lehet tenni a denevérek védelmének szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában