Kilövési engedély

2022.12.21. 16:59

A Kálváriától a Kerékhegyig hajtották a nagyvadat

Szokatlan forgalom volt szerdán reggel Szekszárdon, a város felett, a Kálvária oldalán. Vadászok gyülekeztek.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

– Célunk a városban, a zártkertekben károsító nagyvadak kiterelése – mondta Csabai János vadászmester –, de itt benn nem lövöldözünk. A Kálvária oldalt megtereljük puska nélkül, aztán megyünk a Karéjerdő, Kisbödő, Nagybödő, majd a Kápolnatértől a Tökös szurdikon át a Rövidvölgy fölötti Kerékhegyig. Az erdőben vannak már kijelölt lőállások, s ott vadászunk – magyarázta.

Az egészet azért indították, mert nagy a nyomás a városra, nagyon károsítja a vad a kerteket, és már nem a nyúl, a fácán, hanem a nagyvad, a vaddisznó, az őz, a szarvas teszi ezt, mivel ezeket az állatokat élőhelyükről, a nagyobb erdőkből, így például a szálkaiból kiszorították, hiszen már mindent kerítés vesz körül.

Mielőtt útnak indult a csapat, a rendőrség és a vadászati hatóság ellenőrizte, hogy minden szabályos-e, mindenkinek érvényes a vadászengedélye, rendben a fegyvere, megvan-e az elsősegély csomag, sőt, hogy mindenkin van megkülönböztető jelzés is. Mert a zöldes színű vadászruhában, rossz látási viszonyoknál tévedni lehet, volt emiatt már másutt súlyos baleset, ezért kell a feltűnő színű öltözet.

Az eligazításon a vadászatvezető felsorolta a lőhető vadakat: szarvas, vaddisznó, őz, sakál, róka. Nem sokkal nyolc óra után aztán a hajtók megindultak, felriasztva az aljnövényzetből, és a lőállások felé terelve a vadat. Később autóba ültek, felmentek a Csötönyi-völgy fölött a tetőre, s a Karéjerdőnél a Kápolna tér irányába indultak az akácerdőn át, majd onnan, a Tökös szurdik irányába fordulva végül a Kerékhegynél volt a cél.

Dördültek a vadászok fegyverei, eredményes volt a nap. A terítékre négy vaddisznó, két szarvas és két őz került. És sikert könyvelhetett el fotósunk, Mártonfai Dénes is. A hajtók riadalmára feléje futottak a riadt vaddisznók, így sikerült őket majdnem testközelből lefényképeznie.

A hajtók által felzavart vaddisznók kollégánk közelében futottak el (Fotó: Mártonfai Dénes)

Azt pedig csak a város körül lévő kertek, tanyák gazdái tudják majd eldönteni, a vad megleckéztetése mennyire volt eredményes, okoznak-e az erdőből oda tévedő négylábúak továbbra is tetemes kárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában