Visszatekintés

2022.12.25. 15:00

A külügyminiszter jelentette be a jó hírt a paksi beruházásról

Az év végéhez közeledve lapunk ismét visszatekint a lepergő tizenkét hónapra. Egy-egy egész oldalas összeállítás erejéig sorra vesszük a 2022-es esztendő főbb eseményeit, eredményeit, érdekességeit. Az összegzés elkészítésekor a Tolnai Népújság és a Teol.hu archívumában tallóztunk. A sorozat május hónappal folytatódik.

Szeri Árpád

Az Ápolók Napján kitüntetésben részesültek a Balassa János Kórház múlt évben kiemelkedően teljesítő dolgozói (Fotó: Makovics)

Május 2-án országszerte elkezdődtek az érettségi vizsgák. „Tolna megyében 2317 diák vizsgázik az idei tavaszi érettségi időszakban – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal Média- és Sajtóosztálya. Közlésük szerint a megyében összesen 7711 vizsga zajlik majd, ebből 1185 emelt szintű, 6526 pedig középszintű lesz.” 

Az I. Béla-gimnázium végzősei a magyar érettségin (Fotó: M. D.)

Egy nappal későbbi hír: az Év Tolna megyei rendőre címet vehette át dr. Máté Csaba rendőr alezredes a rendőrség napja alkalmából a szervezett ünnepségén. Ugyancsak az Év Tolna megyei rendőre lett Korcsmár Péter alezredes. Az Év Tolna megyei polgárőre címet pedig Lázár Emil, a Nagyszokolyi Polgárőr Egyesület elnöke kapta meg. Az elismeréseket Szabó Csaba rendőr dandártábornok, Tolna megye főkapitánya adta át. 

Lázár Emil átveszi az elismerést (Fotó: Mártonfai Dénes)

A különlegesnél is különlegesebb vendéget köszönthetett május 11-én dr. Tóth Csaba Attila, a Léleképítő-sorozat házigazdája a Szekszárdi Garay János Gimnázium dísztermében. „A nyolcvannégy esztendős Pásztor Béla hazai, de valószínűleg Európa-, sőt, világrekordot mondhat magáénak. Ugyanis ötvenhét éve áll Veresegyház élén. A rendszerváltás előtt huszonöt éven át tanácselnöki, 1990 óta pedig polgármesteri tisztséget lát el.” 

Pásztor Béla, mellette dr. Tóth Csaba Attila (Fotó: Makovics Kornél)

A május 13-án megjelent tudósítás jeles egészségügyi rendezvényről számolt be. „Egész napos rendezvénnyel ünnepelték az Ápolók Napját a Balassa János Kórház dolgozói, amelyet tudományos előadás és ünnepi műsor színesített. Az eseményen kitüntették az előző év legjobbjait is.” 

Illusztris csapat érkezett május 16-án a megyeszékhelyre a Kindl Gábor által útjára indított kezdeményezésnek és az abból született alkotásoknak köszönhetően. „Szabó István is megtekintette a Shoot4Earth – Forgass a Földért című filmkészítő maraton alkotásait. Az Oscar-díjas magyar rendező hétfőn délután Lawrence David Foldes, az USA Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja és prof. Karl Bardosh, a New York University professzora társaságában Szekszárdon, a PTE KPVK konferenciatermében zsűrizte a beérkezett egyperces műveket.” 

Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező (Fotó: Kiss Albert)

Májusban két Tolna megyei település is megünnepelte városi létének évfordulóját. Május 20-án „díjátadó ünnepséggel és gálaesttel emlékezett meg Dunaföldvár 1989-es várossá avatásának napjáról az önkormányzat, a vár szabadtéri színpadán.” Ugyancsak ekkor az 1979 óta városi rangú „Pakson helyi fotósok munkáiból nyílt kiállítással kezdődött meg az esemény.” Másnap, szombaton Miénk itt a tér néven kora reggeltől késő estig tartó, színes programkavalkád várta a közönséget. 

Pakson a város napján a paksiak és a küldöttségek (Fotó: Molnár Gyula)

Nyílt Nap és Gyermeknap fogadta az érdeklődőket május 21-én Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktív-hulladéktároló (NRHT) telephelyén. „Az RHK Kft. és a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) közös rendezvényén – előzetes jelentkezés alapján – a 18 éven felüli látogatók megtekinthették a 250 méteres mélységben kialakított tárolókamrákat is.” 

A gyerekek is jól szórakoztak Bátaapátiban, a nyílt napon (Fotó: MK)

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi atomerőmű bővítése – jelentette be május 26-án Face­book-oldalán Szijjártó Péter, és erről a lap is hírt adott. „Az Országos Atomenergia Hivatal kiadta az úgynevezett résfal építésére vonatkozó engedélyt. Ez az engedély újabb mérföldkő a paksi bővítés előkészítése során” – fogalmazott a külügyminiszter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában