Egészségnapot szervezett

2023.01.13. 07:00

A kakasdi körzeti orvos szívén viseli betegei sorsát

Szívén viseli betegei sorsát a kakasdi körzeti orvos, dr. László Eszter, aki a bonyhádi Egészségfejlesztési Irodával közösen szervezett egészségnapot a helyieknek csütörtökön délelőtt.

Farkas Eszter

Hajasné Erős Kinga, a bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda munkatársa vérnyomást ellenőriz

Fotó: Makovics Kornél

Dr. László Eszter augusztusban kezdett praktizálni a településen. Azóta folyamatosan keresi annak lehetőségeit, hogy a helyiek egészségügyi állapotán javítson.

– A mai egészségnapot a bonyhádi Egészségfejlesztési Irodával (EFI) közösen szerveztük meg. Ők végzik a különböző méréseket és tanácsadást, mi pedig a kapott eredmények kiértékelésében nyújtunk segítséget, illetve ha szükségessé válik, az adott szakorvos felé irányítjuk a betegeket – emelte ki a kakasdi orvos. – Nagyon sokan jelentkeztek be már előre, de sokan jöttek enélkül is. Eddig több mint ötvenen érkeztek hozzánk, ami hétköznap délelőtt lévén, úgy gondolom, kiemelkedő – tette hozzá.

Daniné Turcsányi Éva, a bonyhádi Egészségfejlesztési Iroda vezetője és Fényes Endre, az iroda munkatársa érszűkület vizsgálatot végeznek
Fotós: Makovics Kornél

A vizsgálatok és tanácsadás teljesen díjmentesek voltak. – A testösszetétel vizsgálatát Fényes Endre kollégám egy InBody 270 típusú géppel végzi el, ami komplex módon méri a testtömeg indexet, a testzsír-százalékot és a derék-csípő arányt. Ezeket a méréseket én értékelem ki, és adott esetben, ha valakinek valamilyen problémája van, például túlsúlya vagy cukorbetegsége, kockázatbecslés alapján életmódváltásra vonatkozó tanácsokat adunk – tájékoztatta lapunkat Szabó Mónika, a bonyhádi EFI dietetikusa.

Vércukrot, koleszterint és húgysav szintet vizsgáltak ujjbegy vérből, valamint a bonyhádi iroda vezetője, Daniné Turcsányi Éva perifériás érbetegség, azaz érszűkület szűrést végzett.

– A mai vizsgálatokat javarészt a szív- és érrendszeri betegségek szűrésére hegyeztük ki, de emellett a rendelőben nőgyógyász-onkológus, dr. Tóth János főorvos is segítette a munkánkat – mondta dr. László Eszter. A nőgyógyászati szűrésen cytológiai kenetvételre, tapintásos vizsgálatra került sor. Ezen felül szájüreg ellenőrzésre és bőrdaganatszűrésre is lehetőség volt.

A háziorvos elmondta, orvosi eszközei tárát is bővíteni szeretné, ezért február 11-én egy jótékonysági retro disco-t szerveznek a Kakasdi Faluházban, melynek bevételéből ez az álma is megvalósulhat, így majd még szélesebb körben tud segítséget nyújtani pácienseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában