Teol.hu podcast

2023.01.19. 18:02

A pápa köszönettel fogadta Schöck Gyula kiadványait

Mint azt már megszokhatták, a Teol.hu podcast csatornája pénteken új adással jelentkezik. Szeri Árpád szerkesztő beszélgetőtársa ezúttal Schöck Gyula, a fakszimile, illetve hasonmás kiadványok szekszárdi mestere.

Sz. Á.

Pályája elején fényképész volt. Miután létrejöttek az első komolyabb fotós vállalkozások Szekszárdon, nem állt be a sorba. Elkezdett reklámfotóval, kiadványszerkesztéssel, nyomdai előkészítéssel foglalkozni. S mikor e téren is szaporodott a konkurencia, akkor a legigényesebb munkák, a fakszimile, illetve hasonmás kiadványok felé fordult.

Schöck Gyula (jobbról) csodálatos kiadványokkal érkezett a Teol.hu podcast csatornájának stúdiójába (Fotó: TEOL)

Azóta Schöck Gyula – a teol.hu podcast újabb, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megszólaltatott vendége – országosan ismertté vált, mint az említett munkák magas hűséggel megjelenített, hazai kivitelezője. Másfél évtizeddel ezelőtt kiadta a XV. századi pécsi misekönyv hasonmását, melynek teljes latin címe: Missale secundum morem Alme Ecclesie Quinqueecclesiensis. A bőrkötéses, veretekkel ellátott, lapélein aranyozott, míves kötetből ötszáz számozott példány készült, a legelsőt XVI. Benedek pápa kapta. Schöck Gyula jelen volt a 2009-ben Vatikánban lezajlott könyv átadáson, hiszen elkísérhette Mayer Mihály akkori megyéspüspököt a Szentatya audienciájára.

Három évvel később pedig ismét ott volt Őszentsége közelében, ekkor Udvardy György megyéspüspök nyújtotta át a katolikus egyház fejének a Concordantiae Caritatis fakszimiléjét. Ez az ugyancsak Schöck Gyula nevéhez fűződő kiadvány a Magyarországon őrzött leggazdagabban illusztrált középkori kézirat alapján készült. A Kálmáncsehi-Liechtenstein-breviárium és misekönyv fakszimile az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából, 2021-ben nyerte el színpompás formáját. A különleges kiadvánnyal a maga részletességében tavaly Szekszárdon a Nemzetstratégiai Kutatóintézet közreműködésével tudományos tanácskozáson ismerkedhettek meg az érdeklődők.

A szekszárdi mester munkája jóval több, mint könyvészet: irodalom, történelem, szakralitás, múlt mentés egyaránt fémjelzi ezt a tevékenységet.

A Teol.hu podcast legújabb adásának premierjét pénteken délután tartjuk, de a csatorna korábbi beszélgetései ide kattintva bármikor meghallgathatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában