Mit tud az új közlekedési eszköz?

2023.01.18. 10:30

Siessen, ma utoljára próbálhatja ki ingyen a hidrogén meghajtású buszt

Azt tudtuk, hogy csendes és kellemetlen szagot sem áraszt, de hogy miként működik és mit tud, annak megpróbáltunk utána járni.

Ábrahám-Gazsó Rita

Szabó Péter polgármester szerint megtiszteltetés, hogy ezeknek a járműveknek a próbaüzemét Pakson végzik.

Fotó: Molnár Gyula

A Kelet- és Közép-Európai Hidrogén Busz Roadshow keretében három napon keresztül találkozhatnak és ingyenesen ki is próbálhatják a paksiak az új hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt Pakson.

A JIVE2 projektnek köszönhetően szerda estig kipróbálható a Portugáliában gyártott Toyota-Caetano H2. A City Gold típusú busz nulla emisszióval, tehát károsanyag kibocsátás nélkül működik, egy 60 kilowattos üzemanyagcella segítségével, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik. Ez biztosítja a jármű működését, vagyis a buszt villanymotorok hajtják, csak az áram forrása más, mint „normál” elektromos járművekben – derült ki a program sajtótájékoztatóján.

Mint megtudtuk, a busz egy töltéssel 400 kilométer megtételére képes, a tankolás mindössze kilenc percet vesz igénybe – ez nagy előnye az akkumulátoros elektromos járművekkel szemben. Az üzemanyagcella teljesítményét egy beépített 44 kilowattóra kapacitású akkumulátor is segíti, így a járművet meghajtó villanymotor 180 kilowatt leadására képes.

Hogy minél kényelmesebb legyen a belső tér, az üzemanyagcella-köteg és a hidrogéntartályok a jármű tetején kaptak helyet. A tartályokban összesen 37,5 kilogrammnyi hidrogéngáz tárolható. Ez a busztípus 10,7 vagy 12 méteres változatban készül, Pakson jelenleg a hosszabb változat látható, amelyen ülő és állóhelyekkel együtt 85 utas szállítására alkalmas egy időben.

A 2017 januárjában és 2018 januárjában indult JIVE és a JIVE2 projekt az eddigi legnagyobb üzemanyagcellás busz program Európában, amelynek keretében a 2020-as évek elején 310 üzemanyagcellás autóbuszt és az ehhez kapcsolódó hidrogénfeltöltő-infrastruktúrát telepítettek ki 17 európai városban és régióban, így például Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyság városaiban és régióiban – derült ki közleményükből. 

A hidrogén üzemű járat paksi indulási időpontjairól itt található további információ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában