Megemlékezés

2023.01.07. 14:01

Szuverenitásukat, önazonosságukat védték Madéfalva székelyei

– Szomorú és tragikus eseményről emlékezünk ma meg, aminek ha a részleteit felidézzük, még mindig heves érzelmeket vált ki egy ilyen hatalmas igazságérzettel megáldott nemzet gyermekeiből, mint amilyenek mi, magyarok vagyunk – mondta beszédében Varga Judit, Magyarország igazságügy-minisztere a madéfalvi veszedelem 259. évfordulóján, szombaton a szentmisét követően a Siculicidium emlékműnél. Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is részt vett.

Vizin Balázs

Varga Judit, Szentes Csaba és Potápi Árpád János a madéfalvi megemlékezésen (Beküldött kép)

A madéfalvi megemlékezés Nyisztor Ilona énekével kezdődött, majd Szentes Csaba, a település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédében Varga Judit elmondta, hogy Székelyföldre a helyiek vendégszeretetének és a magyar szónak, a mítoszokat és legendákat megelevenítő hegyeknek és völgyeknek köszönhetően ide a magyar nemzet minden tagja lélekben hazatérhet.

– Ezek a földek székely elődeink évszázados verejtékes munkájával váltak termővé. Itt minden hegynek, folyónak és mezőnek magyar neve van. Éljünk magyarként bárhol is a Kárpát-medencében, vagy szerte a nagyvilágban, mindig különleges élmény Székelyföldre megérkezni, átélni egy nemzet határokon átnyúló lelki összetartozásának az érzését. Ahogy több mint ezeréves történelmünk összefonódik, úgy örömünk és bánatunk is egy – hangsúlyozta a miniszter a Székelyhon.ro hírportál tudósítása szerint.

– Az ok, amiért ma itt összegyűltünk – folytatta Varga Judit –, hogy megemlékezzünk a madéfalvi vérengzésről, egy szomorú és tragikus eseményről, aminek, ha a részleteit felidézzük, még mindig heves érzelmeket vált ki egy ilyen hatalmas igazságérzettel megáldott nemzet gyermekeiből, mint amilyenek mi, magyarok vagyunk. Madéfalva székelyei ragaszkodtak hagyományaikhoz, szabadságjogaik megtartását követelték, hittek Istenben és az igazságban, és ezen eszmék mellett kiállva néztek farkasszemet egy birodalommal, alkotmányjogi nyelven: védték szuverenitásukat, önazonosságukat.

Varga Judit igazságügyi miniszter mondott emlékező beszédet (Beküldött fotó)

Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi minisztere felszólalásában arról beszélt, hogy mindig emelt fővel térünk haza Madéfalváról. – Feltöltődve megyünk haza otthonainkba, mert nekünk, székelyeknek, magyaroknak a történelem folyamán mindig volt, akire feltekintsünk. Mindig voltak olyan elöljáróink, olyan hőseink, akik ösztönöztek, akik olyan magyar életvitelre sarkaltak bennünket, aminek köszönhetően évszázadok után is itt vagyunk Székelyföldön, és továbbvisszük azt a kultúrát, azt a nyelvet, azokat a hagyományokat, amiket őseinktől örököltünk.

– Mindig voltak olyan székelyek, olyan magyarok, akik számunkra olyan történelmet írtak – a mi történelmünket –, ami elvitathatatlan, amely a bátorságról, kiállásról szólt. Az áldozatkészség mindig főhajtásra kötelez minket. Ez alkalommal is megköszönjük azt a támogatást, amelyet az elmúlt tíz évben kapott a határon túli magyarság az Orbán-kormánytól. Miniszter asszonynak és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úrnak is köszönjük a segítségét és azt, hogy ma itt vannak velünk.

A felszólalásokat követően a résztvevő politikusok, civilek, egyesületek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél, majd Tamás József nyugalmazott püspök egyházi áldást mondott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában