Majdnem „kiakadt” a szeizmográf

2023.02.15. 17:30

A pincében működik az érzékeny szerkezet

Szeizmográffal is rendelkezik a gimnázium. Az intézmény része egy átfogó figyelő hálózatnak. A készülék jelezte a törökországi és romániai földrengést. A rengés rajzolatát „faltól falig” érő vonalak alkotják.

Szeri Árpád

Elblinger Ferenc a gimnázium pincéjében elhelyezett szeizmográf mellett (Fotó: Mártonfai Dénes)

Majdnem „kiakadt” az iskola szeizmográfja a tragikus törökországi földmozgások idején. A Szekszárdi Garay János Gimnáziumban található műszer tökéletesen érzékelte a mégoly távoli rengéseket. Elblinger Ferenc matematika-fizika szakos mestertanár megmutatta a szeizmogramot, tehát az elmozdulások függőleges és vízszintes kitéréseit ábrázoló rajzolatot. A vonalak gyakorlatilag „faltól falig” érnek, érzékeltetve a rengések erősségét és hosszú időtartamát. A két, a Richter-skála szerinti 7-es feletti rezgés mellett percekig erősen mozgott a föld.  

Elblinger Ferenc, a Garay János Gimnázium fizika tanára mutatja az iskola saját szeizmográf készülékét amivel ők is kimutatták az elmúlt hetek földrengéseit. (Fotó: Mártonfai Dénes)

– Harmadik éve üzemel nálunk az a szeizmográf, amit egy tudományos pályázaton nyertünk, köszönhetően Fauszt András pedagógus kollégámnak és a Nagyné Kerekes Márta laborvezetőnek – mondta Elblinger Ferenc. – Az országban a gimnáziumokat tekintve rajtunk kívül csak Dabason van hasonló készülék. A szeizmográf rendszerbe állításával intézményünk része lett egy átfogó „földrengés figyelő” hálózatnak. Az iskola pincéjében elhelyezett szerkezet viszonylag egyszerű, ám nagyon érzékeny. Például ha a világ legtávolabbi részén bekövetkezik egy 6-os erejű rengés, azt is képes jelezni.

Ezek után érthető, hogy a törökországi földrengés idején majdnem fél órán keresztül rakódtak egymásra a gimnáziumi szeizmográf által kibocsátott jelek. Az is kiolvasható belőlük, hogy egymás után kétszer mozdult meg a földkéreg, és a köztes időszakban számos utórengés követte egymást.

A Szekszárdi Garay János Gimnázium is része egy átfogó „földrengés figyelő” hálózatnak. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Elblinger Ferenc hozzátette, hogy közétett egy másik szeizmogramot is, ez a hétfői romániai földrengés képe. Ez a törökországihoz képest egy szelídebb, szabályosabb rengés volt – 5,2-es a Richter-skála szerint –, amit egy kisebb utórezgés követett. Az epicentruma, azaz a központja a magyar határtól légvonalban mintegy kétszáz kilométerre volt. De ez csak kisebb károkat okozhatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában