Teol.hu videó

2023.02.21. 17:00

Ágyúk dörögnek majd a Prométheusz parkban (videó)

Kettős jubileum jegyében tartott kedden délelőtt Szekszárdon sajtótájékoztatót Berlinger Attila, a Babits Kulturális Központ igazgatója és Berlinger Gábor honvéd százados, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke.

Szepesi László

A kettős jubileum jegyében tartott sajtótájékoztatót Berlinger Attila és Berlinger Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Ez az év ugyanis Petőfi éve, hiszen 200 évvel ezelőtt született a költő, március idusán pedig 175. évfordulója lesz az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének. A tájékoztatón részt vett, mintegy őrt állt Horváth Domonkos, a Budai Második Honvéd Zászlóalj hagyományőrző őrmestere.

Március 11-étől 16-ig ünnepségsorozatot rendez a központ, mondta Berlinger Attila. Az első napon, március 11-én, szombaton szekszárdi csatajáték lesz a Prométheusz parkban, ahol harcászati bemutatót tartanak. Ezen dr. Hoppál Péter, a Petőfi 200 Emlékév kormánybiztosa mond köszöntőt. Ugyanezen a napon lesz a Babitsban a Dél-dunántúli Régió gyermek és ifjúsági szólótánc versenye, s a táncosok is szereplői lesznek a csatajátéknak.

A Prométheusz parkban szombaton délelőtt zajló Szekszárdi csatajátékról az igazgató bátyja, Berlinger Gábor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnöke beszélt. Mivel ő is Szekszárdon született, a Garay gimnáziumban érettségizett, természetesnek gondolta, hogy ez a legrégebbi, a Kárpát-medence több mint száz tagegyesületét tömörítő szervezet a jeles évfordulón itt rendezi ezt a csatajátékot.

A kezdete egy toborzó lesz, amelyben részt vesznek a Bartina Egyesület táncosai, majd ezt zavarja meg a császári sereg, velük veszik fel a harcot a honvédek hagyományos elöltöltős puskával. Majd jön a huszárok rohama, s a tüzérek Gábor Áron öntötte ágyúi, meg a császáriaké dörögnek mindkét oldalon, s az már természetes, hogy az ünnepen melyik csapat győz.

Március 14-én, kedden Rékasi Károly zenés előadói estjével folytatódik a sorozat. Ennek a Szabadság szerelem című műsornak Petőfi Sándor útirajzok című naplója képezi az alapját, a versek hangulatát idézi Somlai Valéria zongoraművész játéka is.

A március 15-i nemzeti ünnep hagyományosan a Béla király téren lesz, idén a Baka István Általános Iskola mutatja be látványos műsorát, ahol – hagyományteremtő szándékkal – egy diák, a Garay gimnázium tanulója mond ünnepi beszédet.

 

Ezen a napon lesz délután, a kulturális központban az Ó szabadság, hadd nézzünk szemedbe címmel meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése, s megnyílik a legszebb rajzokat bemutató kiállítás. Ugyanekkor kézműves foglalkozás és múltidéző jelmezöltöző is lesz a házban gyerekeknek, szintén a '48-as forradalom jegyében.

A következő napon, csütörtökön a Kultúrkortyok szabadegyetemen Lelkesültek és lelkesítettek, női sorsok a forradalom és szabadságharc korában címmel dr. Fónagy Zoltán történész, az ELTE magyar történeti tanszékének docense tart előadást.

A héten a kulturális központ Agóra kávézójában a jubileumi hangulat jegyében felelevenítik a korabeli kávéházi hangulatot, ahol a reformkori finomságokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában