Teol.hu videó

2023.02.22. 18:08

Élő jogszokásokat térképeznek fel (videó)

Egy több mint tíz éves kapcsolatot emeltek új, magasabb szintre szerdán délután Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán. A kar és a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja a jogi néprajz, a jogi kultúrtörténet széleskörű kutatásának fejlesztése.

Szepesi László

A PTE KPVK és a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány együttműködési megállapodást kötött, amelynek célja a jogi néprajz, a jogi kultúrtörténet széleskörű kutatásának fejlesztése. (Fotó: M. D.)

Hódmezővásárhelyen 102 évvel ezelőtt született a magyar jogi néprajz nemzetközi hírű kutatója, dr. Tárkány Szücs Ernő, s munkásságát őrzi a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány. Az ő szellemben tevékenykedik a nevét viselő jogi kultúrtörténeti és jogi néprajzi kutatócsoport, amelynek elnöke dr. Nagy Janka Teodóra, a szekszárdi kar professzora. Most dr. Szécsi Gábor, az egyetemi kar dékánja és dr. Tárkány Szücs Attila, a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány Kuratóriumi tagja által aláírt megállapodás újabb lendületet ad ennek a munkának.

Dr. Szécsi Gábor professzor elmondta, négy pontban foglalták össze a közös feladatokat. Az egyik, hogy ezt a különleges tudományterületet bevonják a felsőoktatásba, a mester- és doktori iskolai képzésekbe. Második, hogy kidolgoznak egy tehetséggondozási programot, ahol az érdeklődő fiatalok egy tehetségműhelyben előadásokat hallhatnak, és előadásokat tarthatnak. A harmadik elem, hogy közös rendezvényeken, workshopokon, kiadványokban megismertetik a kutatócsoport munkáját, eredményeit, s negyedik, hogy az alapítvánnyal közösen kiaknázzák a különböző pályázati lehetőségeket.

Egy kutatóközpontot hoznak létre, mondta az együttműködési megállapodás megkötésekor dr. Szili Katalin, a Pécsi Tudományegyetem kurátora, s ezt közösen alakítják ki az egyetem Állam- és Jogtudományi Karával. A stratégiában, folytatta, amelyet az egyetem alapítványa megfogalmazott, az is áll, hogy szeretnének a Pécsi Tudományegyetem specialitásaként több olyan zászlóshajó projektet megvalósítani, amellyel a magyar egyetemek közötti versenyben jobbak tudunk lenni, mint az összes többi felsőoktatási intézmény. Ebbe pedig nagyon jól illik ez a kérdéskör, melyben a jogi kultúrtörténeti és néprajzi kérdéseket Tárkány Szűcs Ernő kutatásai alapján folytatnánk.

A Vásárhelyi Testamentum Alapítvány kuratóriumi tagja, dr. Tárkány Szücs Attila hozzátette, legfontosabb, hogy elindultak egy olyan intézet létrehozása felé, ahol folytatják édesapja munkáját. Ebben a folytatásban számítanak az egyetem vezetőire.

Dr. Nagy Janka Teodóra kifejtette, a Vásárhelyi Testamentum Alapítvány és az egyetemi kar megállapodása lehetőséget nyújt arra is, hogy feltérképezhetik az élő jogszokásokat. Ezt Tárkány Szűcs Ernő a két világháború között tette meg ezt, s napjainkban a folytatás a feladat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában