Könyvbemutató

2023.02.01. 12:30

Európa véleményét változtatná meg hazánkról

Könyvbemutató volt kedden, késő délután, a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központjában. Thibaud Gibelin francia történész, az MCC vendégelőadója tartott előadást a tavaly ősszel, az MCC kiadásában megjelent Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvéről, amely magyar fordítása a két évvel ezelőtt Franciaországban kiadott kötetnek.

Szepesi László

Thibaud Gibelin francia történész tartott előadást Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvéről. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Thibaud Gibelin keddi, szekszárdi előadása előtt lapunknak elmondta, tíz évvel ezelőtt fél évet töltött Magyarországon, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán. Akkor ismerte meg a magyar nyelvet, és megszerette Magyarországot. Ezután hazájában a francia irodalom professzoraként dolgozott, s több éven át politológusként, az Európai Parlamentben volt asszisztens. Részt vett politikai tevékenységekben, írt törvényeket, törvénymódosításokat.

Brüsszelben a migrációs válság miatt nagyon fontos téma lett más európai kisebb országok között Magyarország, így érdekesnek tartotta az itteni politikát, amely más, mint a többi kontinensbeli országé, 2018-ban pedig úgy érezte, ide vissza kell jönnie. A magyar politika identitását akarta megérteni, a módszereket, amelyeket a Fidesz dolgozott ki. Magyarországon 2021 októbere óta él, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a politika tudományával foglalkozó PhD hallgató.

Korábban három könyvet írt a francia költészetről, a francia irodalom nagyjairól, politikával csak a legutóbbi könyvében foglalkozik. Azért írta az Orbán Viktor győzelemre játszik című könyvet, hogy elmagyarázza a franciáknak, Magyarország az első, aki megpróbálja maga mögött hagyni az Európában általános ideológiai mintát. A franciák 2018-ban azt hitték, a választáskor lehetetlen a Fidesznek nyerni a Soros elleni támadásai és a migrációs krízis miatt. Azért írta ezt a könyvet, amely 2020-ban jelent meg Franciaországban, hogy megváltozzon a véleményük. Mert a franciák gondolkodásmódja még mindig a XX. századot képviseli, azt próbálják folytatni, Magyarország pedig leckéket nyújthat, mert itt a pragmatizmus a hagyományok tiszteletével párosul.

Thibaud Gibelin eredetileg azt a címet adta a kötetnek: Közép Európa reneszánsza. A kiadó gondolta, hogy Orbán Viktor is legyen a címben. A magyar kiadásban pedig egyértelmű volt, kell, hogy a címben szerepeljen a név, s így lett: Orbán Viktor győzelemre játszik. A magyar miniszterelnök sikeres alternatívát kínál Európa számára, írja a szerző, de a könyv nem csak róla szól, hanem a magyar történelemről a középkortól napjainkig. Vizsgálja az író, hogy átok vagy áldás, ha olyan szerepet oszt rá a sors, amelyet az utódok is számottevőnek tartanak majd, s hogy a személy alakítja-e a történelmet, vagy a történelem alakítja-e a jellemet? Ebből a perspektívából vizsgálja Orbán Viktor szerepét a visegrádi országok és Európa közelmúltjában, karakterét és indíttatásait pedig történelem fordulataiból, tanulságaiból és tradíciójából vezeti le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában