Testületi ülés

2023.02.17. 14:00

Paks felkészült a váratlan kiadásokra is

Egyensúlyban van, a fejlődés továbbra is biztosítható és sikerült felkészülni az esetleges váratlan kiadásokra is. Ezt az értékelést adta Paks városának idei költségvetés tervezetéről Szabó Péter polgármester.

Szeri Árpád

Szabó Péter, Paks polgármestere

Fotó: Molnár Gyula

A korábbi koronavírus járvány az idei költségvetés tervezésére is rányomta bélyegét – jelentette ki Szabó Péter polgármester a paksi önkormányzat büdzséjére vonatkozó összefoglalójában. A bevételek és kiadások fő összege egyaránt 17,34 milliárd forint összeget tesz ki, ennyi pénzből lehet 2023-ban gazdálkodni. A kedvezőtlen hatások között megemlítendő az infláció, emellett számolni kellett az orosz-ukrán háborúval összefüggésben felmerülő nehézségekkel, így az energia árak drasztikus növekedésével.

A polgármester közölte, hogy Paks önkormányzata a korábbihoz képest most hétszeres árat fizet a földgázért. A villamos energia esetében ez a szorzó két és félszeres. Mindezekre tekintettel az idei költségvetés tudatos tervezése már tavaly nyáron elkezdődött. A város vezetője köszönettel nyugtázta a képviselő-testület valamennyi tagja részéről megnyilvánuló, konstruktív együttműködést.

A nehézségek mellett akadtak még olyan befolyásoló tényezők, melyek a költségvetés egyensúlyban tartását ugyancsak nehezítették. Ezen tényezők közé közé tartozik például a minimálbérnek és a garantált bérminimumnak törvény által előírt emelése. Illetve, ebből a szempontból a szolidaritási hozzájárulás volt a legfájóbb. A többi önkormányzattal való közösség vállalás jegyében erre a célra Paks közel 1,9 milliárd forintot utalt.

A nagyságrend érzékeltetése végett a polgármester megemlítette, hogy az állam a kötelezően ellátandó feladatokra 1,75 milliárd forintot biztosít. Így tehát Paks nettó befizető, többet tesz a közös kasszába, mint amennyit onnan kap.

Mindezen nehézségek ellenére mégis sikerült megalkotni egy olyan biztonságos, stabil, átlátható költségvetést, mely – s ez a legfontosabb – egyensúlyi állapotot mutat és fedezetet nyújt a kötelezően vállalt feladatokra. A szociálisan rászorulók támogatását is az előző évekhez hasonlóan, ugyanolyan mértékben sikerült tervezni. A beruházási, felújítási oldalon közel egymilliárd forint áll rendelkezésre, többek között utcák, járdák rendbehozatalára, okos gyalogátkelőhelyek és okos játszóterek kialakítására. Az önkormányzat ezen a területen is igyekszik tartani a már megtapasztalt, megszokott fejlődési irányvonalat.

Az előző év nemcsak az önkormányzatoknál, de minden családnál felvillantotta a piros lámpát, figyelmeztetve arra, hogy a tartalékokra nagy hangsúlyt kell fektetni. Paks pontosan ezt tette az idei költségvetés kidolgozásakor. Az önkormányzat mintegy 630 millió forintot különített el a tartalék keretben. Az energiaárakkal kapcsolatos szerződéseknél 173 millió forintnyi tartalék áll a város rendelkezésére. Az energia hatékonyságot célzó beruházások, felújítások terén közel 250 millió forint tartalék járul hozzá az esetleges váratlan kiadások hatékony kezeléséhez.  

Szabó Péter mindezeken túl felhívta a figyelmet a tudatos városüzemeltetésre. Ezen célkitűzés megvalósításával ugyanis továbbra is a korábbi színvonalon valósul meg a például a park fenntartás, a köztisztaság biztosítása, a város intézményeinek karbantartása, felújítására. Az erre szánt keret közel 2 milliárd forintot tesz ki.

A képviselőtestület a név szerinti szavazáson egyhangúlag fogadta el Paks városa 2023-as költségvetési rendeletét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában