Testületi ülés

2023.03.03. 14:00

A fürdő nem, de a gyógyászati rendelések tovább működnek Pakson

A legutóbbi képviselőtestületi gyűlésén szavazott a város idei évi költségvetésről a paksi grémium. Ennek részeként született meg a döntés arról, hogy a város nem üzemelteti tovább a Paksi Gyógyászati Központot, amelyről Szántó Zoltán beszélt a napokban.

Gazsó Rita
A város nem üzemelteti tovább a Paksi Gyógyászati Központot (Fotó: M. Gy.)

A fűtési szezon idejére egyszer már időszakos bezárás mellett voksoltak a képviselők, de nem fog megnyílni tavasszal sem a gyógyfürdő. A működését nem fogjuk tudni tovább biztosítani és megszűnnek az egynapos sebészeti szolgáltatások is – jelezte Szántó Zoltán alpolgármester egy költségvetésről szóló beszélgetésben a Paks FM-en. Hozzátette, nagyobb szervezeti átalakítás vár a Paksi Gyógyászati Központra, az eddigi önálló gazdálkodási intézményi státuszát átalakítják majd részben önállóan gazdálkodóra és gazdasági tevékenységének 90 százalékát ezentúl a paksi polgármesteri hivatal látja majd el.

Szántó Zoltán megjegyezte, a gyógyfürdő soha sem volt a város rentábilis beruházása, már az elejétől nem volt erre esély, ugyanis nem volt mellette sem gyógyszálló, sem olyan élményelem, mint a nagyobb hazai gyógyfürdőknél, ahol a gyógyászati ellátást csupán egy kiegészítő bevétel számukra. 

A paksi fürdő fenntartásával kapcsolatosan megemlítette, hogy néhány millió forintos bevételük volt az egészségbiztosítótól, amit az éves szinten valamivel több mint húszmillió forintos saját bevétel egészített ki a belépőjegyekből, szolgáltatásokból, ezzel szemben pedig több mint 250 millió forintos kiadás állt. Szántó Zoltán szerint amikor a város olyan helyzetben van, hogy könnyebben finanszíroz feladatokat, akkor el lehet gondolkodni, hogy ilyen veszteséggel üzemelő fürdőt érdemes-e működtetni, de amikor már az önkormányzat alapfeladatai ellátásának biztosítása a tét, sajnálatos módon nem vállalhatja a város. 

– Ha azt nézzük, hogy a gyógyászati központ az elmúlt évtizedben milyen hatalmasat fejlődött infrastrukturálisan, a szakellátásokat és a humán erőforrást illetően, akkor kimondhatjuk, hogy ez egy nagyon nehéz döntés volt, amelyet a tizenkéttagú testület minden tagjának alaposan át kellett gondolnia – hangsúlyozta a alpolgármester, aki azt is hozzátette, hogy a kényszerű döntéssel azt viszont sikerült elérni, hogy a gyógyászati központ szakrendelései változatlan feltételekkel továbbra is elérhetőek maradnak. – Utóbbi finaszírozása sem kis összeg, éves szinten 763 millió forintjába kerül Paksnak, de az egészségügy finanszírozása az a terület, amely prioritást kell hogy élvezzen – hangsúlyozta.

További részleteket a témáról ide kattintva tudhatnak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában