Ballonpiknik

2023.04.15. 18:19

Magasból szemlélhetik a világot

Joggal írta lapunk tavaly, hogy történelmi esemény zajlott le Őcsényben, az első hőlégballonos konferencia megrendezésével. A helyi Református Gyülekezeti Házban ma délelőtt megnyílt második találkozó méltó folytatásnak bizonyult.

Szeri Árpád

Akárcsak a múlt évben, ez alkalommal is a szakma jeles hazai személyiségei képviseltették magukat a rendezvényen, melynek három védnöke volt: Fülöp János, Őcsény polgármestere, Orbán Attila, a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Nagy Péter, a Magyar Ballon Szövetség elnöke.

Fotó: Makovics Kornél

 

A Pannónia ’76 Alapítvány szervezésében zajló szimpóziumra tizenhárom, a saját területén vitathatatlan tekintélynek számító előadó kapott meghívást. Pilóták, oktatók, hatósági személyek, hőlégballonos vállalkozók, versenyzők, repüléstörténészek kalauzolták el az esemény látogatóit a hőlégballonozás különböző területeire. Mindannyian érdekfeszítő, a laikusok számára is figyelemre méltó referátumokat tartottak.

Íme, egy kis ízelítő: Punka György repüléstörténész, megannyi ismeretterjesztő könyv szerzője és társszerzője Gázballonnal Németország felett címmel adta közre előadását. Sós Mihály hőlégballon és gázballon gyártó, repülőmérnök, a Pannónia ’76 Alapítvány alapítója és titkára azt vázolta fel, hogy az alapítvány és az őcsényi Ballonmúzeum eddig miként integrálódott a település életébe és a ballonos társadalomba. Bakos Attila hőlégballon oktató, a Magyar Repüléstörténeti Társaság elnöke a kezdeti léggömb légjárástól az újkori léggömbrepülésig tekintette át a fejlődés legfontosabb elemeit. Szabó Péter hőlégballon kapitány huszonöt évvel ezelőtti magassági rekordjának történetét elevenítette fel, amikor is több mint tízezer méterre, a sztratoszférába emelkedett.

A mai nap a helyi Ballonmúzeum látogatásával, majd vacsorával zárul. A tervek szerint vasárnap kora reggel az elmélet helyét a gyakorlat veszi át. Amennyiben az időjárás is úgy akarja, szabad repülés koronázza meg a két napos konferenciát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában