Podcast

2023.04.30. 16:24

Te tudod mivel foglalkozik a Vöröskereszt?

Az emberek többségének csupán a véradás és az adományok osztása jut eszébe, ha a Magyar Vöröskereszt nevét meghallja, pedig ennél sokkal többet tesz az emberekért.

Tóth Tímea

Mai beszélgető partnerem Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, hogy országos szinten hét alapelv szerint működnek, mely a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom sajátja. Tevékenységüket a „Háború áldozatainak védelmét szolgáló” négy Genfi Egyezmény, valamint ezek kiegészítő jegyzőkönyvei alapján végzik, amely egyezményeknek a Magyar Köztársaság jelenleg is részes állama.

Gulyás Katalinnal (j)  beszélgetett Tóth Tímea. Fotó: TEOL

A háború áldozatainak megkülönböztetés nélküli, intézményes nemzetközi védelme a XIX. század második felében vált megvalósítható és mozgósító programmá. A történelmileg szükségszerű lépést az 1859-ben lezajlott Solferinói csata ösztönözte.

Gulyás Katalin elmesélte, hogy Henry Dunant svájci üzletember a csatatéren látva a negyvenezer halottat és sebesültet, megrendülten kereste a segítségnyújtás lehetőségét. A szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. Ez a megrendítő élmény késztette Henryt arra, hogy javaslatot tegyen a háborúk áldozatainak védelmére és kezdeményezze egy segélyszervezet létrehozását.

Így indult egy eszme, melynek hatására megalakult a humanitárius mozgalom, a Vöröskereszt 1863-ban. Még milyen érdekességeket árult el Katalin? Megtudható mai podcast riportomból!

A korábbi beszélgetések ide kattintva találhatóak meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában