Egyszerűsített eljárás

2023.04.08. 14:01

Új hír a fúrt kutak tulajdonosainak

Mint arról a portálunk is beszámolt, idén december 31-én lejár az úgynevezett kútamnesztia, így a fúrt kutakat engedélyeztetni kell. Sokan féltek attól a tolnai kiskert tulajdonosok és gazdálkodók közül, hogy a bejelentési és engedélyeztetési procedúra százezrekbe kerül majd.

Mauthner Ilona

A kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül lehet létesíteni (Illusztráció: MW)

Úgy tűnik, azok járnak jól, akik türelmesen várnak még, hátha év végéig még "enyhül" a ma még szigorúnak tűnő eljárás. Pár napja Nagy István agrárminiszter egy újságírói kérdésre elmondta, továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentett kutakat.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályok megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik.

Ugyanis a díjmentességnek nagyon fontos kitétele, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, illetve az első vízzáró réteget nem éri el. Lényeges továbbá az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja.

A bejelentési kötelezettséget szankciómentesen december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál. – A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját – erősítette meg az agrárminiszter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában