Teol.hu podcast

2023.05.08. 16:59

A magyar nyelv és irodalom érettségi feladatait elemeztük a Garay János gimnázium tanárával

Magyar nyelv és irodalomból országosan középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tett érettségit hétfőn. Podcast beszélgetésünkben a feladatsort elemeztük Rajos Judittal, a Garay János gimnázium tanárával.

Tóth Tímea

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tartott. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc állt rendelkezésükre. Az I. feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmazott. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből állt. Érdekessége volt az idei feladatnak a rengeteg szekszárdi vonatkozás, mely meglepte ugyan a diákokat, de egyben örültek is neki.

Rajos Judittal (j) beszélgetett Tóth Tímea. Fotó: TEOL

A magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 percig tartott. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kaptak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására. A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz kapcsolódott. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmazott. Ismét érdekesség volt a feladatsorban a szekszárdi vonatkozás, mert Lázár Ervin, egykori Garay gimnazista alkotását választották a vizsgáztató feladatsor készítői.

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

A mai érettségi feladatokat Rajos Judittal, a Szekszárdi Garay János Gimnázium magyar-történelem szakos tanárával elemeztük podcast beszélgetésünkben.

Keddi podcast beszélgetésünkben a matematika érettségi feladatokat elemezzük.

A korábbi beszélgetések ide kattintva találhatóak meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában