Teol.hu videó

2023.05.11. 17:52

A Szürke Nénék példát mutatnak a mának is (Video)

A modern ápolási tevékenység megalapítója, Florence Nightingale tiszteletére 1974. óta május 12 az Ápolók Nemzetközi Napja, Szekszárdon pedig a Balassa János Kórház 1991-től kezdve, minden májusban szervez ünnepséget a világnap alkalmából.

Szepesi László

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából a Balassa János Kórház szervezésében megkoszorúzták az Irgalmas Nővérek síremlékét. (Fotó: Mártonfai Dénes)

Hagyomány, hogy az Ápolók Nemzetközi Napját megelőzően felkeresik az alsóvárosi temetőben a ruhájuk után csak „Szürke Nénéknek” nevezett Szent Vince rendi nővérek – vagy másképp Irgalmas Nővérek – síremlékét. Idén a megemlékezés kötődött a Pécsi Tudományegyetem KPV Karán az emberek segítéséről tartott konferenciához, s így a temetőben annak házigazdája, dr. Nagy Janka Teodóra tanszékvezető egyetemi tanár tartott megemlékezést. 

Felidézte, hogy a Szent Vince rend alrendjeként, a szociális munkások védőszentjének is tartott Szent Lujza rend grazi zárdájából 1854-ben jöttek Szekszárdra a Szürke Nénék. Tették ezt azért, mert a szekszárdi Augusz báró feleségének, Sváb Klárának nővére egy bécsi zárdának volt főnökasszonya, aki nagyon jó kapcsolatot tartott fenn a grazi zárdával, s erre kérte őket. 

Így jöttek onnan először négyen, s utána egyre többen. Napjaik, s életük rendjét, egy 1600-as években született nagyon szigorú szabályzat határozta meg, amely leírta, hogy kórházi szolgálatnál reggel negyed ötkor kelnek, majd, hogy a betegeket miként segítik, hogy végeznek lelki gondozást is. Eszerint éltek és dolgoztak itt a kórházban, s a kórház mellett szegényházban, iskolában is, segítettek az oktatásban egészen a múlt század negyvenes éveinek végéig, mikor a rendet feloszlatták. 

A rend megszűnt, de a nővérek tovább ápolták a betegeket. Az utolsó szürke néne, Verbovszki Mária, Gyöngyi nővér 2010-ben még megünnepelhette századik születésnapját. Ma már csak emlékük él, de szellemiségükre ma is nagy szükség lenne, mert betegség, szegénység napjainkban is van, s ápolni, gondozni kell a rászorultakat.

Az Ápolók Nemzetközi Napja program sorozata pénteken délelőtt folytatódik. A Vármegyeháza dísztermében tarott ünnepségen szakmai elismeréseket adnak majd át. Az eseményről részletes beszámolóval és podcasttal jelentkezünk.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában