Vízpótlás

2023.05.10. 15:25

Ívhatnak a halak, töltődhet a holtág

A múlt héten megkezdődött a Sió májusban „szokásos” duzzasztása, amely egyrészt a halak ívási körülményeit javítja, másrészt lehetőséget ad a Tolnai-holtág vízpótlására. 

S. K.

Balog Attila halászati szakértő megmutatta a Sión az Árvízkapu és környékén lévő elárasztott hal ívó helyeket. (Fotó: Mártonfai)

A múlt csütörtöktől elindult a Sió visszaduzzasztása – tájékoztatott Beke Zsolt, a KDTVIZIG Tolna Megyei Szakaszmérnökségének vezetője. A vízügyi igazgatóság – a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségével (TOHOSZ) együttműködve – immár évek óta megteremti a lehetőségét a Sió májusi vízszintemelésének, az Árvízkapu-zsilip zárásával. A Sió ártér ilyen módon történő elárasztásával kiváló feltételek adódnak a halak ívásához, illetve a kikelt ivadékok fejlődéséhez. A Sió magas vízszintje pedig alkalmat ad a tolnai holtág vízpótlására is. 

Beke Zsolt elmondta, hogy idén a korábbi évekhez képest nagyjából egy héttel korábban kezdték meg a duzzasztást, a TOHOSZ kérésére, mivel az ívás idén valamivel korábban várható. A zsilip zárása előtt egyeztettek a gemenci erdészettel és a tolnai önkormányzattal is.  

A téma fontosságára tekintettel a térség országgyűlési képviselője, Horváth István is posztolt közösségi média profilján a Sió tolnai holtágának vízutánpótlásáról. Mint írja – Természeti kincseink megóvása, a holtágak megmentése kiemelt ügyünk!

A duzzasztás múlt heti megkezdése után e hét hétfőn már megfelelően magas volt a vízszint ahhoz, hogy a Kutyatanyai-zsilip nyitásával elindulhasson a vízpótlás a tolnai holtág déli ágába, ahonnan a Mádi-Kovács-zsilipen keresztül az északi ág is töltődhet. Az első nap után már 4 centiméternyit emelkedett a déli ág vízszintje. 

A szakaszmérnökség vezetője arról is tájékoztatott, hogy a korábbi éveknél kedvezőbb, a tavaly ilyenkor mértnél mintegy 20 centivel magasabb a holtág vízszintje. (A betáplálás kezdetén 432 centi volt.) 
Így várhatóan május végéig befejeződhet a vízpótlás, elérve a maximális, 460-470 centiméteres üzemi vízszintet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában