Teol.hu videó

2023.05.09. 18:04

Matekból nem voltak könnyűek a feladatok (videó)

Középszinten három órán át, emelt szinten pedig négy órán keresztül írták kedden délelőtt a vizsgázók az idei matematika érettségit. Idén országosan 70 394-en vizsgáztak középszinten, 4537-en pedig emelt szinten matematikából.

Hanol Erzsébet, Mauthner Ilona

A palánki Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskolában 45-en érettségiztek kedden matematikából. Fülöp Mónika, az intézmény igazgatója elmondta, meglepően nyugodtan fogadták a diákok a kiosztott feladatlapokat és úgy tűnt, az izgalmakat egyelőre félretették. A középszinten érettségizők munkáit az őket tanító tanár javítja majd ki, mondta Fülöp Mónika, ennek eredményét június 7-én láthatják majd a diákok.

A palánki Csapóban 45-en érettségiztek kedden matematikából. Fotó: Mártonfai Dénes

Azoknak, akik nem érik el a 25 százalékos eredményt, szóbeli vizsgát kell tenniük.
A palánki iskolában a végzősök egy része szeretne felsőfokú intézményben tovább tanulni, de van, aki marad az intézményben, technikusi képzést vállalva és természetesen vannak, akik a munka világában helyezkednek el, mondta az intézmény vezetője.

A középszinten vizsgázó tanulókra 180 perc, vagyis három órányi kemény megpróbáltatás várt, míg az emelt szinten érettségiző diákok még ennél is tovább, négy órán keresztül írták a feladatlapot. A középszintű matematika érettségi összesen két részből állt. Az első részben 10-12 olyan feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, amik az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni.

Ennek megoldására összesen 45 perc állt a tanulók rendelkezésére, majd megkapták a két részből álló, hosszabb feladatokat tartalmazó második feladatlapot, aminek megoldására 120 percet kaptak.
A témakörök voltak halmazok, logika, kombinatorika, gráfok, számelmélet, algebra, függvények, analízis, geometria, koordinátageometria, trigonometria, valószínűség-számítás, statisztika és gondolkodási módszerek.

Hasonlóan, de jóval nehezebb feladatokból épült fel az emelt szintű vizsga is. Mivel az emelt szintű feladatsorokat a diákok központilag írták, nem azokban az intézményekben, ahol egyébként tanulnak.

A Tolna Megyei SZC Hunyadi Mátyás Vendéglátó és Turisztikai Technikum és Szakképző Iskolából 35-en jelentkeztek matematika érettségire – derül ki a Szakképzési Centrum tájékoztatójából. A vizsga előtt álló fiatalok először meghallgatták az általános tájékoztatót, majd belevágtak a háromórás matek maratonba. Bár a korábbi évek tapasztalata az volt, hogy sokan nem használják ki a rendelkezésre álló időkeretet, most ez nem így volt.

A vizsgázók nyilatkozataiból hamar ki is derült, hogy miért: összességében elég nehéznek érezték a feladatokat.

Az egyik elsőként távozó fiú nehezebbre számított, de azért voltak feladatok, amelyeket szerinte is túlzottan megcsavartak. A fiatalember egyébként reál beállítottságú, jó matematikából, leginkább úgy készült az érettségire, hogy az osztálytársait „korrepetálta”. Rajta kívül mindenki más úgy nyilatkozott, hogy nehéz volt, de legalábbis nehezebb, mint amire számítottak. A legtöbben azért bíztak benne, hogy sikerül.

A matematika érettségi feladatait podcast beszélgetésünkben is elemeztük.

A magyar érettségiről szóló írásunkat pedig itt olvashatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában