Sajnos az egészség nem fertőző!

2023.05.03. 20:00

Nem szabadultunk meg a vírustól, de igyekszünk együtt élni vele

A covid-járványnak vége, erre utalnak az enyhítések is. Ennek ellenére nyugtalanító híreket hallani, például azt, hogy Indiában azonosították a vírus legújabb fajtáját, ami nagyon agresszív. Gondolhatjuk persze azt, hogy India nagyon messze van, de az elmúlt években megtapasztaltuk, milyen kicsi is a világunk, ha pandémiáról van szó. Dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvost arról kérdeztük, valóban vége van-e a járványnak, és nincs-e okunk már félni tőle.

Mauthner Ilona

Forrás: MW archív

Vége a pandémiának? Dehogy, válaszolta dr. Kovács Klára bátaszéki háziorvos, akivel az elmúlt években végig követtük a covid-járvány alakulását.

– A járvány törésponthoz jutott a népesség többségében kialakult immunitás miatt, amit ki így, ki úgy szerzett meg. Bennem oltás is van bőven, egyszer voltam igazoltan covidos és sosem fog kiderülni, hogy hányszor ment át rajtam tünet szegényen a koronavírus fertőzés. A vírus eltűnésére kicsi az esély, úgy tűnik, hogy vele az együttélést viszont sikerült begyakorolnunk – mondta a szakember.

– Friss rendelői élményem is ezt bizonyítja– tette hozzá. – Jó harmincas fiatalember FFP2 maszkban lépett a vizsgálóba. A beteg olyan erőtlen volt, hogy nehezére esett a járás és a beszéd. Sápadt, tónustalan volt a bőre.

„– Egy hete beteg vagyok, nem tudok enni. Ég a mellkasom és gyenge vagyok– mondta. – Láza volt? – kérdeztem. – Nem. Influenzás voltam – válaszolta.”

Szerintem koronás volt. Ezt a láztalanságra és az étvágytalanságra alapoztam, de nem jött be. „ Csináltam tesztet, influenza A-ra és B-re, koronavírusra és óriássejtes vírusra. Az influenza volt pozitív. Itt tart az öndiagnosztika. A páciensek egy része a betegségek elkülönítésében a segítségemre van. A koronavírussal való együttélés következményeként az otthoni tesztelések és mérések, sőt a telemedicina korszakát éljük.

– Fiatal szülők maszkban érkeznek és lázas csecsemőt hoztak vizsgálatra. Ki a beteg? „Mind a hármunknak van panasza és anyám is lázas.” Válaszolja a fiatalasszony. Ebből már sejthető, hogy nagyon nagy fertőző képességgel bír a beszerzett kórokozó. Három nap alatt a család minden tagja légúti tüneteket mutatott. A kicsinek magas és csillapíthatatlan láza volt egész éjjel. A gyermek diagnózisának felállítása megkönnyítése érdekében az anya bevállalta a tesztet. Pozitív lett. Szellőztettünk és fertőtlenítettünk, hogy a következő páciensek ne nálunk szerezzék be a következő betegséget.

A páciensek többsége a sebészi maszk használatáról már hetek óta megfeledkezett. Az alacsony esetszám miatt csak a lázas betegeknek adtam a kezébe a vírusok szétszórását mérséklő eszközt. Eddig kötelező volt a maszk. Egy hete került le az ajtóról a „maszk használata kötelező” felirat. De jó volna, ha a fertőzőbetegek a továbbiakban is viselnének a váróban és a rendelőben sebészi vagy szövet maszkot! Dr. Bubó egyik híres mondása: „Sajnos az egészség nem fertőző!” Tehát a környezetre nézve biztosan nem kártékony hatású az orr és a száj fedése a lázas betegség esetén.

A maszk nem csak a koronavírus terjesztését csökkenti, hanem minden cseppfertőzéssel terjedő betegség terjedését megakadályozza.

– Sokkal jobb a helyzet, mint három éve, de közel sem optimális. A nyájimmunitás kopik, a vírus pedig változik. A környezetemben azt tapasztalom, hogy mindenki belefáradt a járványba, megunta a sok kormányzati tájékoztatást, megelégelte az intézkedéseket. Az emberek jelentős része hajlamos elfelejteni, hogy a jelenlegi adatok szerint a világon eddig 7 millió ember halt meg koronavírus fertőzésben. A vírus az elmúlt három évben jócskán megváltozott. Egyre enyhébb megbetegedést okoz, ami nekünk jól jön.

Rövidül a lappangási ideje és fokozódik a terjedőképessé. Ez nem nekünk kedvez. Sajnos a gyerek közösségekben az omikron gyorsan terjed, mert tünetmentesen vagy enyhe tünetek mellett zajlik a fertőzés a gyerekek „fittebb” immunrendszere miatt. 

Kötőhártya-gyulladás az új tünet, magas láz, köhögés kíséri

Milyen dolog az, hogy szinte tünetmentesen zajlik egy fertőzés, aminek a maradványa ki tudja meddig tartó és szerteágazó panaszokat okoz? Még mindig nem tudunk eleget. Az új típusú koronavírus legújabb típusa egy omikron variáns, amit a harmadik legfényesebb csillagról, az Arcturus nevet kapta. A Föld legnépesebb országában, Indiában azonosították, de az USA-ban és Angliában is szaporodik az esetszám.

Teljesen új tünetről számolt be a szakma. Szemviszketés és piros szem, kötőhártya-gyulladás az új tünet. Magas láz és köhögés kíséri. Ilyen beteg eddig is volt bőven. Adenovírus fertőzésnek tartottam. Eddig a kötőhártya-gyulladás esetén a koronavírus fertőzésre nem gondoltam. Változik a kórokozó. Úgy tűnik, hogy lassan bármilyen tünetet okozhat az egyik és a másik variáns. Nehéz a kifogástalan, kiegyensúlyozott tájékoztatás. A régi életünket már nem kaphatjuk vissza. Ezzel kapcsolatos a következő hétköznapi élményem. Az élelmiszerüzletben a hűtőpultnál várakoztam, amíg a gépsonkát szeletelte az eladó.

A szűk helyen, közvetlen mellém állt a következő vásárló, hogy szemrevételezze az árut. Összeért a ruhánk, amint megmozdultam. Bocsánatot kértem. Közmondással válaszolt, ami egyébként szerintem közhely. „Sok jó ember kis helyen is elfér.” Való igaz, hogy a jóakaratú és jóindulatú emberek megférnek egymás mellett és nem szítanak vitát. A boltban én sem akartam vitatkozni. De kikívánkozik belőlem, hogy ha már egyszer megtanultuk a távolság tartást, ha nem muszáj, a továbbiakban se lihegjünk egymás nyakába. Ez a szokás hosszútávon előnyösnek tűnik.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában