Hivatástudat

2023.06.15. 07:00

Egy postás, akit ötven év alatt csak két kutya harapott meg

Nyugdíjba ment egy faddi postás. Közel fél évszázadnyi szolgálat áll Novák István mögött. Volt mozigépész is, húsz évig. Szereti az embereket, szeretik az emberek. Már régóta Tolnán él, de még mindig Faddhoz kötődik, az ottani nyugdíjas klub tagja.

Wessely Gábor

Akarom, szeretem és tudom csinálni. Ez a három dolog kell ahhoz Novák István szerint, hogy valaki eredményesen végezhesse a munkáját. A faddi férfi, aki 1993 óta Tolnán él, most ment nyugdíjba. Közel ötven évet dolgozott a postánál, 1974-ben kezdett, mint táviratkihordó. Aztán megkapta a 3-as körzetet, ami Fadd belterületének körülbelül egynegyedét tette ki. (Öten voltak kézbesítők, s közülük egy járt a külterületre, például Domboriba.)

A nyugdíjba vonulásakor kapott elismerő oklevéllel. A szerző felvétele.

– Az első főnököm Máté István volt, aki aztán szekszárdi hivatalvezetőként ment nyugdíjba – emlékszik vissza. – Segítettek a kollégák belerázódni a munkába. A hetvenes-nyolcvanas években még fel voltunk pakolva rendesen, rengeteg hírlapot és képes magazint hordtunk ki, meg pénzt, üdvözlő lapokat karácsonykor, húsvétkor. Nem létezett még banki átutalás meg e-mail. Nekem volt diákkori postás előéletem is. Domboriban nyári munkát végeztem 1972-73-ban. Mozgó árudát működtetett ott a posta. Újságot, képeslapot, bélyeget árusítottam.

Hosszú szolgálati ideje során nyolc vezetőváltás történt a faddi postán, két egyenruhaváltást élt meg (feketéről kékre, kékről zöldre), és négy biciklit koptatott el. Kutyás sztorijai is akadtak persze. Komolyabb nem sok, csak kettő.

– Az Arany János utcában az egyik háznál, egy megkötött kuvasz elszabadult – idéz fel egy 1980-as esetet. – A postástáskával védekeztem, de a kezembe és a lábamba is belemart, úgyhogy el kellett menni az orvoshoz, aki adott egy tetanusz injekciót. A másik eset az idén történt. A vádlimba harapott egy kutya.

A postásmunka nem könnyű. Mínusz húsz és plusz negyven fokban is menni kell, eső, sár, hó sem lehet akadály. Előnye viszont, hogy jó esetben már kora délután végez a kézbesítő, és más is belefér a napjába. Novák István gazdálkodott és mozigépész volt.

Novák István, utolsó munkanapján. A szerző felvétele.

– Már harminc éve Tolnán lakunk – mondja –, de még mindig Faddhoz kötődöm. Ott gazdálkodtam, baromfit, disznót tartottam, ott ismertem szinte mindenkit, főleg a körzetemben. Nehéz volt elszakadni, hiányoznak az emberek. Húsz évig, 1970-től 1990-ig működtettem a faddi mozit, ezt a munkát a dombori kertmoziban fejeztem be, 1992-ben. Pár éve eladtuk a szülői házat, ám még ez sem jelent elszakadást. A faddi nyugdíjas klub tagja vagyok, velük járunk – a feleségemmel együtt – kirándulni, fürödni.

Mozigépész is volt

Novák István 1958-ban született Szekszárdon. Faddon nőtt fel, házasságkötése révén került Tolnára, 1993-ban. Egy gyermeke van. Először hegesztő-csőszerelő szakra jelentkezett, de nem vették fel túljelentkezés miatt. A borászat is érdekelte, ám arról egy ismerőse lebeszélte, a tartálypucolás nehézségei miatt. Így került a faddi postához 1974-ben, s onnan is ment nyugdíjba most, 2013-ban, több mint 49 évi szolgálat után. Elvégezte a munkájához szükséges tanfolyamokat, később

mozigépész képesítést is szerzett. A rendszerváltás előtt húsz éven keresztül vetítette a filmeket Faddon és nyaranta Domboriban. Mindemellett gazdálkodott is, kukoricát, babot, paradicsomot termelt, tyúkot, kacsát, disznót tartott. Nyugdíjasként is tevékeny, de most már a kikapcsolódást is megengedheti magának. Gyakran jár kirándulni a faddi nyugdíjas klubbal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában