Teol.hu videó

2023.06.08. 18:57

Kilövésre felkészülni: Az országban elsőként a HírTV stúdiójába mentek a magyar űrhajósjelöltek! (videó)

Elindult a visszaszámlálás, különleges és egyedülálló műsorral jelentkezik a HírTV. Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András korábban még nem beszélt tévéstúdióban a felkészülésről, terveikről, vágyaikról, érzéseikről.

TEOL

Forrás: HírTv

A virtuális stúdiótérben pedig a kilövő rakétát, az űrkapszulát, a szkafandert és a Nemzetközi Űrállomást is közelről megszemlélhetjük, rengeteg érdekes információ kíséretében. 2023. június 9-én 19:20-tól a HírTV-n látható „A MAGYAR ŰRHAJÓS - A BEMUTATKOZÁS” című exkluzív műsor.

Az űrhajósjelöltek az exkluzív programban elsőként a HírTV-nek beszélnek majd az egészségügyi, tudományos és pszichológiai tesztekről. Elmondják hogyan vizsgálták a koncentrációkészségüket, a térlátásukat, milyen vezetői készségekre lesz szükségük, és hogy képesek-e megtanulni a kísérleteket.

Az exkluzív 2x25 perces műsorból Illés Péter vezetésével többek között kiderül, hogy melyikük mi akart lenni gyermekkorában, kinek a kedvenc filmje az Armageddon, kinek kellett levágni a haját, hogy beleférjen a pilótasisakba és ki tervezte az űrruhájukat.

– A Nemzetközi Űrállomás 400 kilométer magasságban kering a Föld körül, ezáltal 95 percbe telik az, hogy egy fordulatot tegyen. Ez átlagosan 15 napfelkeltét és naplementét jelent –  ezt Magyari Gábor, a Hunor program válogatási és képzési vezetője mondta a műsorban.

A beszélgetés egyben egy hosszú távú együttműködés kezdete a Hunor Program és a HírTV között. A HírTV a következő két évben végig tudósít a magyar űrhajósok felkészüléséről, a próbatételekről, a felkészülés időszakáról egészen a kilövés pillanatáig.

– Terveink szerint ott leszünk az első súlytalansági próbáknál, a pilótakiképzés eseményeinél és a rajt pillanatában is. Feldolgozzuk a magyar űrkutatást és űrtevékenységet, amely – Bay Zoltán híres holdradar-kísérletétől számítva – 75 éves múltra tekint vissza.

A hazai kutatóműhelyek, tudományos intézetek, sőt immáron gazdasági szereplők beszélnek majd a magyar űrhajózás feladatairól, nemzetközi összevetésekről, sikerekről – mondta el Velkovics Vilmos, a HírTV főszerkesztője.

Pénteken, 2023. június 9-én 19.20-tól jön „A MAGYAR ŰRHAJÓS - A BEMUTATKOZÁS” a HírTV-n

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában