Találkozó

2023.06.18. 10:28

Zsámbékiak kocsikáztak a Zsámbék utcában

Partnerkapcsolatban áll a közel száz tagot számláló kölesdi, és a kétszer akkora zsámbéki református gyülekezet. Egykoron nem így néztek ki az arányok. A reformátusok üldözése idején a zsámbéki katolikus földesúr lenullázta az ottani közösséget. Egy részük Kölesden talált menedéket.

Wessely Gábor

Emlékezetesnek ígérkező falunéző kirándulás, lovasfogattal (A szerző felvétele)

A hét végén találkozót tartottak. Húsz zsámbéki érkezett a Tolna vármegyei községbe, lelkipásztoruk, Matyó Lajos vezetésével. Megemlékezés, lelki program és falunézés is volt, mégpedig lovaskocsival. A bakon a helyi lelkész, Görgey Géza ült, az egylóerős Cinke lépteit irányítva, s érintve természetesen a Zsámbék utcát is.

A kapcsolatfelvétel kezdetéről a zsámbéki lelkész adott tájékoztatást.

Lelkipásztorok a bakon: Görgey Géza (balról) és Matyó Lajos (A szerző felvétele)

– A reformátusokat a 18. század elején kitelepítették Zsámbékról – mondta –, illetve ellehetetlenítették, olyan helyzetbe hozták őket, hogy lakóhelyüket elhagyni kényszerültek. Körülbelül 38-40 család Kölesden kezdhetett új életet. Igazolják ezt a zsámbéki eredetű, kölesdi családnevek is. Az új zsámbéki református gyülekezet alapítása 1947-ben történt. 

Ennek az évfordulóján, 2017-ben végeztünk egy kis kutatást, múltba tekintést. Tulajdonképpen onnantól kezdve élénkült meg a partnerkapcsolat, s kezdődtek a kölcsönös látogatások. A kör idővel bővült, és már nemcsak a gyülekezetek, hanem az önkormányzatok és a kulturális egyesületek is kezdik építgetni a partnerséget.

Zsámbékiak a kölesdi borkútnál (A szerző felvétele)

Megnézték a vendégek a kölesdi helytörténeti gyűjteményt, megízlelték a borkút kínálatát és meghallgatták a történész kutató, dr. Lénárd Tibor előadását. A közös istentiszteleten a nyugalmazott zsámbéki lelkész, Bereczky Zoltán is prédikált.

Viszontlátogatásra várhatóan az év második felében kerül sor. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában