Lekvárfőzés

2023.07.24. 20:32

A teveli székelyek baracklekvárja lett a legfinomabb

Hetedszer rendezték meg a hagyományos Lekvárfőző Napot a teveli Székely Házban. Idén sem maradt el a főzőverseny, amit a házigazdák nyertek meg.

Rónai Gábor

A Teveli Székely Kör először végzett az első helyen a Barackfőző Napon

Fotó: A szerző felvétele

Voltak már másodikak az elmúlt években, de győznie eddig nem sikerült a Teveli Székely Körnek a hagyományos Lekvárfőző Napon. Idén végre az övék lett a legjobbaknak járó oklevél és a fakanál. Öt csapat versengett most szombaton a Székely Ház udvarán, már a kapuban lehetett érezni az üstökben rotyogó sárgabarack illatát. De nem volt hiány nótaszóból sem – kiváló volt a hangulat, ahogy az mindig is szokott lenni. Erős Pál, a helyi kör elnöke elmondta, Fazekas Mártonék jóvoltából minden csapat tíz kiló sárgabarackot kapott, a tevelieké ezúttal mindenki másét lepipálta. De még mielőtt a „bundázás” bármiféle gyanúja felmerült volna, rögzítsük azt is, hogy egy teljesen független, szakavatott zsűri kóstolt és pontozott. 

Így jött ki a végeredmény, amely alapján az ötödik helyen a dombóváriak, a negyediken a nagymányokiak, a harmadikon a vaskútiak végeztek. A második helyet egy vegyes csapat nyerte el, amelybe minden kör delegálhatott egy személyt. Mint azt a lekvárt főző asszonyoktól megtudtuk, a tíz kiló sárgabarackhoz – amelyet leforráztak, lehámoztak és le is daráltak – két kilogramm zselésített cukrot és citromsavat tettek, s egy óra múlva már készen is volt a remekmű. „Abszolút nem a versenyről szólt ez a nap, sokkal fontosabb volt, hogy együtt lehettünk, hogy elbeszélgettünk, egy jót vacsoráztunk és hajnalig jól éreztük magunkat”  – mondta Erős Pál, aki hozzátette, a finom szarvaspörköltet Márton Ferencnek köszönhették a meghívott vendégek. 

Az év hátralévő részében sem lesz hiány remek programokból, húzta alá az elnök. A Teveli Székely Kör a határon túlra is elutazik, szeptemberben az erdélyi Madéfalván a Hagymafesztiválon vesznek részt, októberben a vajdasági Székelykevén Magyar Napokra hivatalosak. És persze nem maradnak el az év végi programjaik sem ahogy szokták, megünneplik a Mikulást és a Karácsonyt is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában