Teol.hu videó

2023.07.08. 20:00

Aratni tanították a fiatalokat Kisdorogon (videó)

A Teveli Székely Kör nyerte a Kisdorogi VII. Aratónapon az aratóversenyt. A megmérettetésen hét székely csapat indult. Kisdorog határában, parcellákra felosztott búzatáblákon arattak július nyolcadikán szombat délelőtt. Keresztes Andor máriagyűdi plébános áldotta meg a csapatokat, és a zsűriben is helyet foglalt.

Brunner Mónika

A megmérettetésen hét székely csapat indult. (Fotó: M. K.)

Hosszú földesúton kellett felkapaszkodnia a Kisdorogi VII. Aratónap résztvevőinek és érdeklődőinek, hogy aztán igazi élményben legyen részük. A hagyományoknak megfelelően népviseleti ruhákban érkezett a hét aratócsapat, amelyek tagjai a verseny előtt a búzatábláknál a földre terítették asztalterítőjüket, és falatozták hagyományos arató reggelijüket, például szalonnát és hagymát. 

Aztán elkezdődött a munka, amelynek az idei évben a célja az volt, megtanítsák a fiatalokat a kaszálásra, a kötélfonásra, hogyan kell sarlóval markot szedni, mennyi kévét kell egy keresztbe kötni: tizenkettőt – négyszer hármat –, a tizenharmadik a kereszt  tetején van. A kisdorogi fiatalok beálltak az aratók mellé, ellesni a praktikákat.  

A háromtagú zsűri tagjai között volt Keresztes Andor atya, Hajdú Józsefné Kétyről, és Domokos Lázárné a kisdorogi nyugdíjasklubból. Az idei évben a gyorsaság nem számított a pontozás során. 

A kupát az első helyezett Teveli Székely Kör nyerte. A második helyet a Kisdorogi Székely Hagyományőrző Egyesület szerezte meg, harmadik a Kétyi Székely Kör lett. Oklevelet kaptak: Érdi Bukovinai Székelyek Népdalkör Civil Társaság, Bukovinai Székelyek Szekszárdi Egyesülete,  Majosi Székely Kör, a Kisdorogi Fiatalok Székely Köre.

– Sikeres volt a rendezvény, sok jó pozitív visszajelzést kaptunk, bár az idősek közül volt aki hazament a nagy meleg miatt, de mindenki örült, hogy itt lehetett. Szeretnék, hogy jövőre is megrendezzük az aratónapot, már most jelentkeztek is a versenyre – mondta lapunknak az eseményt szervező Kisdorogi Székely Hagyományőrző Egyesület elnöke, Erős Boldizsárné. 

A verseny után ebédre mindenkit babgulyással, kaláccsal, borral, szódával vártak a kisdorogi futballpályán.

Az aratónap versenyzőinek keresztbe rakott kalászait a búzatáblák tulajdonosai  – akik szintén aratnak majd – bedobják az aratógépbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában