Közlekedés

2023.07.10. 07:00

Balesetveszélyes marad az átkelés a Kapos-hídon

A múlt év tavaszán átadott Kapos-hídnál csak az egyik oldalon van járda, amely módosította a gyalogosközlekedés lehetőségeit. Mivel kerékpárút halad a hídon, két járda nem építhető ki, csak gyalogosátkelőhelyet lehet kialakítani. Az eredeti hídnál mindkét oldalon volt járda.

Brunner Mónika

Piringer József polgármester tájékoztatta lapunkat, hogy a kialakult helyzet balesetveszélyes. Már felméréseket végeztek a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei, a Tamási rendőrkapitányság is foglalkozik az üggyel, rendkívül veszélyesnek ítélik a helyzetet. 

A gyalogosforgalom a hídnál keresztezi az utat. Fotó: TEOL

A Zrínyi utca oldalán ugyanis nincs járda, pedig az megy ki a főútra. Az iskolások a Zrínyi utca oldalán található buszmegállóban szállnak le és fel az autóbuszra, és gyakran szaladnak át a hídon. A Zrínyi Miklós utcában élő gyalogosokat, valamint a kerekesszékeseket is teljesen ellehetetlenítette, hogy nincs gyalogosátkelőhely. Szeptemberben kezdődik az iskola, a gyerekeket igyekszünk felkészíteni a balesetveszélyekre, valamint a kerekesszékeseknek is keresünk megoldást a megfelelőbb közlekedésre – mondta a polgármester.

A  polgármester elmondta, hogy mivel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Kapos-híd tulajdonosa, ezért övék a döntés joga, a beruházás engedélyeztetése. A pincehelyi önkormányzatnak jelenleg megrekedtek a tárgyalásaik a közútkezelővel, mert azt javasolták a számukra, hogy először terveztessék meg a gyalogosátkelő-helyet. Erre azonban pénzügyi forrást egyelőre nem biztosítottak a részükre.

Az ügyben megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt-t,  amely arról tájékoztatta lapunkat, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhely létesítéséről nem társaságuk, hanem a jogszabályok szerint a közlekedési hatóság – a kormányhivatal illetékes osztálya – jogosult dönteni, ehhez a közútkezelő hozzájárulása is szükséges. 

– Olyan helyszíneken szabad kijelölt gyalogos-átkelőhelyet létesíteni, ahol az biztonságosan kialakítható, ennek feltételei adottak. A híd felújítását követően az önkormányzat, a rendőrség, a kormányhivatal és társaságunk szakemberei helyszíni szemlét tartottak a Kapos-híd környezetében, megvizsgálva a lehetőségeket. Itt a szakemberek megállapították, hogy a gyalogos-átkelőhely kijelölésének feltételei nem teljes körűen biztosítottak a helyszíni adottságok, az útszakasz beláthatósága miatt. Erre tekintettel pillanatnyilag az a biztonságosabb megoldás, ha a gyalogos akkor kel át az úttesten, amikor nincs járműforgalom, még ha ez alkalmanként többletvárakozási időt is jelent – ismertette lapunknak a közútkezelő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában