Hajdan

2023.07.15. 10:39

Halált és pusztítást okozott a megyére zúduló égiháború

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolnából.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

140 ÉVE a Tolnamegyei Közlöny 1883 július 15-i lapszáma súlyos bűnesetről  adott hírt: „Kodány János decsi molnár, Kaiser József molnármestert és Szauter István molnársegédet úgy megvagdalta baltával, hogy (utóbbinak - a szerk.) balkarján a csont két helyen eltörött, azonkívül fején és nyakán több életveszélyes sebet kapott, úgy hogy a szegzárdi közkórházba kellett rögtön szállítani. A molnármestert is megvagdalta, ki szintén súlyos sérüléseket szenvedett, de állapota még se oly reménytelen, mint a segédé. A tettes másnap maga jelentkezett a hatóságnál, kit rögtön le is tartóztattak s ellene a vizsgálatot meg is indították.”

140 ÉVE halált és pusztítást okozott a megyére zúduló égiháború. „Tolna, Mözs Agárd és Harcz községek határát e hó 10-én éjjel nagy jégeső verte meg s érzékeny csapást mért a veteményekre” – számolt be a történésekről a  Tolnamegyei Közlöny 1883 július 15-i lapszáma. „Ugyanekkor a Czifra-csárdánál levő istállóba beleütött a villám s azt meggyujtotta, valamint a benne alvó egy vándorlólegényt, 26 darab disznót, 4 ökröt és egy várpalotai mészárosnak egyik lovát sújtotta agyon. Ugyancsak ekkor leütött még a villám a tolnai sorházba is, ugyanabba a szobába, hol a sörfőzö aludt nejével, kik súlyos sérüléseket szenvedtek. Továbbá az Apáthi pusztán öt helyen leütött s két kepét gyújtott meg. Szedresen pedig egy házat hamvasztott el a villám.”

140 ÉVE „Duna-Földváron, mint nekünk írják, folyó hó 6-án villámgyorsasággal terjedt el, részvétet és sajnálkozást keltve, Schumitz György legszebb korban levő polgárember szerencsétlen halálának hire” – írta ugyancsak a Tolnamegyei Közlöny 1883 július 15-i lapszáma. „Nevezett ugyanis a Duna-Földvárhoz közel eső gyümölcsös szigetre hajókázván, már nem messze a kitűzött czéltól, azt fürdési szándékból úszva akarta elérni, de szerencsétlenségére, mint gyakorlatlan úszó a a sebes vízzel nem mérkőzhetvén, mielőtt valaki segítségére sietett volna, egész ház népe: egy beteges nő és 5 kiskoru árva szemeláttára nyomtalanul tűnt el a habok között. A szerencsétlen megérdemli, hogy néhány meleg szóval emlékezzünk meg róla, mert egyike volt azon ritka embereknek, kit huszonöt évi szolgálata alatt a Stanber és Rotter czégnél mindenkor a becsületesség, hűség példányképének tartottak s nevezett urak a családtagként gyászolt hű ember holt tetemének feltalálására minden kitelhető kísérletet megtettek, mint halljuk, mindeddig eredménytelenül.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában